Jonas Roosens

Minister Beke (CD&V) na heisa: "Ik heb geen enkel voorstel gedaan om ouderschapsverlof te beperken in tijd"

"Ik heb geen enkel voorstel gedaan om het ouderschapsverlof te beperken in tijd." Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement, waar hem het vuur aan de schenen werd gelegd na uitspraken die hij eerder deze week in Humo deed. Volgens politicoloog Carl Devos heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens het probleem alleen maar groter gemaakt. En moet er dringend worden uitgeklaard wie de CD&V nu echt leidt.

“We moeten met een open geest nadenken over de toekomst van de kinderopvang en van het ouderschapsverlof. De eerste drie levensjaren zijn van cruciaal belang.” Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) citeert zichzelf uit zijn interview met Humo in het Vlaams Parlement.

“In datzelfde artikel vertellen vervolgens experten zes bladzijden lang hoe belangrijk die eerste drie jaren voor de ontwikkeling van een kind zijn. Zij zeggen: er gaat veel geld naar gezondheidszorg, maar weinig naar preventie. Als we meer investeren in een goede start, kan je een boel ellende voorkomen. We moeten de dialoog aangaan.”

"Geen Vlaamse bevoegdheid"

Exact wat Beke naar eigen zeggen zelf hoopte te bereiken. “Ik heb het gevoel dat men niet echt heeft gelezen wat ik heb gezegd. Ik heb geen enkel voorstel gedaan om het ouderschapsverlof te beperken in tijd. Dat is niet mijn ambitie, noch een Vlaamse bevoegdheid. Wel had ik gehoopt op een open manier te kunnen nadenken over de invulling van die eerste 1.000 dagen, die zo ontzettend belangrijk zijn, net zoals het ouderschapsverlof ontzettend belangrijk is.”

Volgens de minister heeft ook niemand in vraag gesteld dat er moet worden geïnvesteerd in de kinderopvang. "We hebben allemaal de ambitie om naar 80 procent werkgelegenheidsgraad te gaan, daarvoor hebben we kinderopvang nodig", zei hij.

In het Vlaams parlement kreeg Wouter Beke vanmiddag het vuur aan de schenen na zijn uitspraak over het ouderschapsverlof:

Videospeler inladen...

Vrouw aan de haard

In het parlement kwam het hem nogmaals op kritiek van coalitiepartner Open VLD te staan. "Laat ons eerlijk zijn: met dit voorstel gaat de vrouw de klos zijn", zei parlementslid Freya Saeys. "Dit geeft de indruk dat je als werkende vrouw geen goede moeder zou zijn omdat je je kinderen naar de opvang stuurt. Die signalen mag u absoluut niet geven."

“Laat ons absoluut stoppen met de karikaturen”, zei Beke daarop. “Stoppen met karikaturen waarbij iemand het in zijn hoofd zou halen om terug te gaan naar de negentiende eeuw en moeder aan de haard. Wie heeft dat ooit gezegd? Deze regering investeert 7.000 bijkomende plaatsen. Dat is het beste bewijs van het omgekeerde.”

Het probleem begint bij Beke, maar voorzitter Joachim Coens heeft het alleen maar erger gemaakt

Carl Devos, politicoloog

"Ongezien dat voorzitter zo openlijk kritiek uit op zijn minister"

Volgens politicoloog Carl Devos is het ongezien dat een partijvoorzitter zijn minister zo openlijk terugfluit. Hij verwijst naar het opiniestuk gisteren in De Morgen van CD&V-voorzitter Joachim Coens.

"Dat hoort niet, dat is eigenlijk niet normaal", zegt Devos in Terzake. "Het probleem begint bij Beke, maar het probleem is des te groter geworden door de radicale reactie van de partijvoorzitter. Ik zie een voorzitter die in paniek is. Die wil tonen dat hij de baas is en in een overlevingsstrategie zit."

Bekijk het volledige gesprek uit Terzake met politicoloog Carl Devos over de problemen binnen CD&V: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Eind dit jaar zijn er voorzittersverkiezingen bij CD&V. "De kans dat Joachim Coens het opnieuw haalt, is klein", zegt Devos. "Als Sammy Mahdi zich kandidaat stelt, dan is het afgelopen voor Coens. Zo zeggen veel mensen bij CD&V."

"Het grote probleem bij CD&V is dat het niet duidelijk is wie de baas is in die partij. Wie zet de lijnen uit? Dat moet dringend uitgepraat worden", aldus Devos.

Meest gelezen