Een verraste Chris Rock en boze Will Smith.

Academy: "Will Smith weigerde de Oscarzaal te verlaten", Chris Rock is het incident aan het "verwerken"

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft acteur Will Smith gevraagd de Oscarceremonie te verlaten nadat hij komiek Chris Rock in het gezicht had geslagen, maar dat heeft hij geweigerd. Dat meldt de organisatie achter de prestigieuze filmprijzen in een persbericht.

"We willen preciseren dat aan meneer Smith gevraagd werd om de ceremonie te verlaten en hij heeft dat geweigerd. We erkennen ook dat we de situatie anders hadden kunnen aanpakken", laat de Academy weten en dat ruim drie dagen na de show.

Smith stapte zondag naar Chris Rock om hem voluit in het gezicht een klap te verkopen. Rock had een grap gemaakt over het kortgeschoren kapsel van de vrouw van Smith. Jada Pinkett Smith lijdt aan de medische aandoening Alopecia areata en kampt met zware haaruitval. De verbazing na de klap was voor het aanwezige publiek en de miljoenen tv-kijkers erg groot.

Maar Smith bleef dus zitten naast zijn vrouw in de zaal. Hij was genomineerd en verzilverde even later ook de Oscar voor beste acteur, voor zijn rol in "King Richard".

Bekijk hier het bewuste moment waarop Will Smith naar Chris Rock toegaat en uithaalt:

Videospeler inladen...

Chris Rock hield gisteren zijn eerste show in Boston sinds het incident en reageerde voor het eerst. Rock vroeg eerst laconiek hoe iedereens weekend was geweest. "Ik ben nog altijd aan het verwerken wat er is gebeurd en op een bepaald ogenblik zal ik over die shit praten. En het zal serieus en grappig zijn", wilde Rock in zijn typische stijl kwijt. Hij maakte ook duidelijk dat hij nog met niemand had gepraat. Geruchten deden de ronde dat Rock intussen al Smith had gesproken. 

“Toen hij opkwam, gaven we hem een staande ovatie en een warm welkom”

Videospeler inladen...
Op een bepaald ogenblik zal ik over die shit praten
Chris Rock in zijn eerste show na de Oscars

Smith excuseerde zich dinsdag op sociale media voor zijn "onaanvaardbaar" gedrag. De Academy heeft aangekondigd dat het stappen zal ondernemen tegen Smith. Tijdens een vergadering op 18 april wordt beslist over eventuele disciplinaire maatregelen. De acteur riskeert een schorsing of uitsluiting van de Academy. Collega Whoopi Goldberg, lid van de Academy, liet eerder al weten dat het niet de bedoeling is om Smiths Oscaroverwinning in te trekken.

Wie werd er al aan de Oscardeur gezet?

De eerste was acteur Carmine Caridi (die speelde in "The godfather II" en "The godfather III"), omdat hij screeners op het internet had verspreid. Screeners zijn kopieën van een film nog voor die officieel in de cinema te zien is. Andere minder bekende naam is die van "Capote"-cameraman Adam Kimmel. Hij werd uitgesloten toen het gerenommeerde blad Variety het verhaal van hem als geregistreerd zedendelinquent naar buiten bracht.

In 2017 werd producent Harvey Weinstein uitgesloten voor zijn decennialange misbruik en intimidatie. Hij kreeg 23 jaar cel voor de verkrachting en aanranding van een actrice en productieassistente.

Ook regisseur Roman Polanski werd uitgesloten in 2018. Hij pleitte in 1977 schuldig aan de verkrachting van een 13-jarige en vluchtte naar Europa nog voor een vonnis werd uitgesproken. Maar de veroordeling hield de Academy niet tegen om Polanski in 2003 te bekronen met een Oscar voor "The pianist".

Acteur en tv-ster Bill Cosby was hetzelfde lot beschoren, eveneens voor seksueel wangedrag. De zogenoemde Board of Governors besliste in 2018 dat Cosby niet langer "voldeed aan de ethische code van de Oscars". 

Bill Cosby zit trouwens niet langer in de cel. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de veroordeling ongedaan gemaakt wegens procedurefouten.

Gervais zou een andere grap gemaakt hebben

De Britse komiek en acteur Ricky Gervais ("The office", "After life") zou de Oscarshow anders aangepakt hebben dan Chris Rock. "Ik zou geen grap gemaakt hebben over Jada's haar, wel over haar vriendje", zegt hij. (dat vriendje zou rapper August Alsina zijn, Will Smith en Jada Pinkett Smith hebben een open relatie, red.)

Ik zou grappen over haar vriendje

komiek Ricky Gervais

Gervais is een beruchte komiek die vaak sterren in hun blootje zet én ermee wegkomt. Hij praatte als gastheer meerdere keren die andere prijsuitreiking, de Golden Globes, aan elkaar. Twee jaar geleden haalde hij nog snoeihard uit naar de aanwezige celebrity's "die geen voeling hebben met de realiteit". Gervais bezit de gave van genadeloze humor met empathie te vermengen.

2020 Invision

Meest gelezen