Gentse OCMW start met apart bureau: "Enkel voor opvang en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen"

Vandaag starten 8 medewerkers van het Gentse OCMW in een aparte cel die zich alleen met Oekraïense vluchtelingen zal bezighouden. "Het gaat om 8 ervaren mensen die de nodige kennis en vaardigheden hebben om oorlogsvluchtelingen op een goede manier op te vangen en te begeleiden", zegt schepen voor Sociaal Beleid Rudy Coddens (Vooruit).

Als Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Gent aankomen en opvang nodig hebben, zullen ze naar de nieuwe OCMW-cel doorverwezen worden. Daar zitten vanaf vandaag 8 medewerkers die zich enkel en alleen met hen zullen bezighouden. "Zo'n cel is momenteel wel nodig, want oorlogsvluchtelingen opvangen en begeleiden is iets wat specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Met hun ervaring zullen die 8 mensen de vluchtelingen snel en goed kunnen opvangen en begeleiden", zegt Coddens.

Ze zullen de vluchtelingen ook wegwijs maken in onze samenleving en stad

Rudy Coddens (Vooruit), schepen voor Sociaal Beleid Gent

Naast de begeleiding die het OCMW doorgaans doet, zullen de 8 mensen van de aparte cel de vluchtelingen ook op andere vlakken helpen. "Ze hebben ervaring en kunnen sowieso al voor een snelle en goede eerste opvang zorgen", zegt Coddens. "Met behulp van vertaalprogramma's en tolken kunnen ze dan bekijken wat de noden zijn van de vluchtelingen: geld, hulp voor de kinderen voor school of vrije tijd, aansluiting bij de mutualiteit. Hun dagdagelijks werk voor het OCMW zal overgenomen worden door tijdelijke krachten. Want door corona en de hoge energieprijzen, blijft er veel werk afkomen op het OCMW."

Bureau aan Offerlaan maakt zich klaar voor Oekraïense vluchtelingen

Het centraal opvangpunt voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen komt in het OCMW-welzijnsbureau aan de Offerlaan, niet ver van het Gentse Sint-Pietersstation. "Op dit moment zijn zowat 250 vluchtelingen geregistreerd in Gent, en een aantal heeft ook al een afspraak gemaakt", zegt Coddens nog. "48 gezinnen hebben zich bij ons gemeld, wat op zich niet zo veel is, maar hoe meer mensen zich, na registratie in Brussel, in Gent laten inschrijven, hoe meer aanmeldingen we verwachten bij het OCMW."

Meest gelezen