Foto: ArmenTeKort ter illustratie
Katie Verkinderen_vivec

Antwerpse buddywerking 'ArmenTeKort' voor kansarmen wint publieksprijs Radicale Vernieuwers

ArmenTeKort, de Antwerpse buddywerking die kansarme personen koppelt aan kansrijke vrijwilligers, heeft de publieksprijs gewonnen van de Radicale Vernieuwers. De vrijwilligers geven hun kansarme buddy het zelfvertrouwen om nieuwe kansen te grijpen. "Het buddyschap is echt vriendschap. Ze zorgen ervoor dat het echt matcht", vertelt vrijwilligster Heidi bij Radio 2 Antwerpen. 

Radicale Vernieuwers zet 10 organisaties in de kijker die een vernieuwende oplossing hebben uitgewerkt voor sociale, ecologische of andere maatschappelijke problemen en die ook al succesvol toepassen in de praktijk. ArmenTeKort heeft de publieksprijs gewonnen. Als beloning krijgt ArmenTeKort nu extra ondersteuning om hun project bekender te maken bij het brede publiek en zo te helpen groeien. 

De organisatie heeft zijn thuisbasis in Antwerpen en staat ook al sterk in de Kempen. Ondertussen lopen er ook pilootprojecten in Mechelen, Genk en Brasschaat. Er werden al zeker 1.207 duo's gevormd en 1.303 cursisten volgden de opleiding. Die opleiding leert vrijwilligers hoe ze kansarme personen moeten ondersteunen en hen vertrouwen kunnen geven. 

Beluister hier het volledige gesprek met vrijwilliger Heidi en buddy Tina bij Start je Dag Antwerpen:

Ook Heidi volgde de opleiding. Zij deed haar verhaal bij Start je Dag: "Het geweldige is dat ze duo's echt proberen te koppelen aan de hand van een aantal criteria. Zo worden buddies echt vrienden. Ik ben geen hulpverlener in dit verhaal. Wij zijn gewoon twee mensen die heel goed bij elkaar passen en elkaar steunen. Als ik ziek ben, kan ik bij m'n buddy Tina terecht. Ik leer ook dingen van haar. Zij is een echte doorzetter. We horen elkaar ook dagelijks. 

Ik heb het altijd moeilijk gehad om mensen te vertrouwen. Het is erg handig om iemand te hebben die je steeds kan sturen als het wat moeilijker gaat

Tina, kanszoekende buddy

Haar kanszoekende buddy Tina is op haar beurt ook erg blij dat ze in het project gestapt is."Ik hoorde vrienden erover praten en het leek me zeer leuk. Ik heb toen extra info opgezocht. De vriendschap op zich is simpelweg al een grote hulp. Ik heb het altijd moeilijk gehad om mensen te vertrouwen. Het is erg handig om iemand te hebben als het moeilijk gaat. Ik vind zeker dat dit project de prijs verdient." 

Matthias Crab van ArmenTeKort met de trofee
Foto: Frank Toussaint.

Meest gelezen