Oekraïense president Zelenski herinnert Nederlanders aan "hun strijd tegen tirannie" en "schaduw van Rotterdam in 1940"

In een emotionele toespraak tot het Nederlandse parlement heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd om wapens te leveren voor de strijd en om hulp te bieden bij de wederopbouw van zijn land na de oorlog. Hij herinnerde de Nederlanders aan hun strijd tegen (Spaanse) tirannie waaruit hun land 450 jaar geleden ontstaan is, maar ook aan het bombardement van Rotterdam in 1940 en het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 in 2014.

Zelenski was vanmorgen overigens het eerste buitenlandse staatshoofd dat de eer genoot om in Nederland het parlement toe te spreken en zoals gewoonlijk was hij erg goed voorbereid en doorspekte hij zijn woorden met historische verwijzingen naar de Nederlandse geschiedenis.

De tirannie moet altijd verliezen

De Tweede Wereldoorlog had nooit meer mogen gebeuren, maar herhaalt zich nu, zei hij. Zelenski herinnerde zijn toehoorders aan de zware bombardementen van nazi-Duitsland op Rotterdam en Londen. 

Dat slaat aan in Nederland: bij het begin van de oorlog werd zo goed als geheel Rotterdam weggevaagd door een luchtbombardement. De vergelijking met de Oekraïense havenstad Marioepol lag voor de hand. 

De schaduw van Rotterdam hangt boven alle Europese steden

De Oekraïense president Volodimir Zelenski

Zelenski ging op dat elan verder: "Morgen herdenken jullie het begin van jullie opstand tegen de tirannie 450 jaar geleden, een strijd waaruit jullie natie is ontstaan". Hij verwees zo naar de opstand tegen de Spaanse overheersing waaruit Nederland 80 jaar later is opgestaan. 

Dichter in de tijd, trok Zelenski ook een parallel met het neerschieten met een Russische raket van MH17, het Maleisische passagiersvliegtuig met veel Nederlanders aan boord, boven het oosten van Oekraïne in 2014. "Jullie voelden dat", klonk het. Zelenski herinnerde er ook aan dat in Den Haag internationale rechtbanken gevestigd zijn waar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid bestraft kunnen worden. (Lees verder onder de foto).

Het centrum van Rotterdam na het Duitse bombardement van mei 1940.
AP1940

Op 14 mei werd het centrum van de Nederlandse havenstad Rotterdam zo goed als volledig verwoest door een Duits tapijtbombardement. Tienduizenden woningen werden verwoest en 900 mensen kwamen om. De meeste inwoners waren gelukkig al gevlucht. De dag erop capituleerde het Nederlandse leger. De verwoesting van Rotterdam werd een begrip, net zoals die van Guernica in Spanje in 1937. 

Zelenski verwees naar 1 april 1572. Toen namen de Watergeuzen het kustplaatsje Den Briel nabij Rotterdam in op de Spanjaarden. Het was niet echt het begin van het verzet tegen Spanje, maar wel het startschot van een oorlog die spoedig uitbreiding nam en in 1648 eindigde met de erkenning van Nederland door Spanje.

"Sancties, wapens en wederopbouw"

Concreet vroeg Zelenski de Nederlandse politici -en hij noemde premier Mark Rutte bij naam- om drie dingen. Ten eerste om de sancties tegen Russische oligarchen en staatsbedrijven te verscherpen en af te stappen van Russisch aardgas en olie. In feite vroeg hij om alle handel met Rusland te stoppen omdat met de opbrengst daarvan de oorlog gefinancierd wordt. Hij vroeg Nederland ook om zijn invloed aan te wenden bij internationale organisaties.

Honger in Oekraïne is ook honger in de hele wereld

Twee: wij hebben wapens nodig om "onze strijd tegen de tirannie" te voeren en meer bepaald ging het dan om afweersystemen tegen vliegtuigen en tanks, zoals Stingers. 

Ten slotte vroeg Zelenski Nederland ook om steun bij de wederopbouw van zijn land na de oorlog "zodat de vluchtelingen kunnen terugkeren". 

Op die manier wordt Oekraïne opnieuw een belangrijke voedselproducent en "wordt het Europese huis sterker gemaakt". "Door onze kracht, onze mensen en onze kennis wordt de vrijheid beschermd, niet enkel in Oekraïne, maar in heel Europa." De laatste vraag was erg duidelijk: Zelenski wil de hulp van Nederland om Oekraïne te laten toetreden tot de Europese Unie.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen