Onmiddellijk na de steekpartij werd de omgeving afgesloten voor een grondig onderzoek ©  rr

Tien jaar cel voor jongeman die tiener neersteekt: “Hij had duidelijk intentie om slachtoffer te doden”

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft Nathan M.-N. donderdag veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf. De man werd schuldig bevonden aan de poging tot doodslag op een 16-jarige jongen in de Mechelse stationsbuurt. De tiener kreeg vier messteken, waaronder één in de buikstreek, maar overleefde de aanslag. “De intentie tot doden was duidelijk aanwezig”, zei de rechter tijdens het voorlezen van het vonnis.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich eind augustus 2020 af. Een toen 16-jarige jongeman had net een hamburger besteld in een snackbar aan het station, toen hij oog in oog kwam te staan met Nathan M.-N. “Die nam een plooimes uit zijn heuptasje en bedreigde de tiener ermee. Het slachtoffer zette het op een lopen, maar moest toch vier messteken incasseren. Drie in de arm en een in de buikstreek”, zei de openbare aanklager. “Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond. De dader nam na de steekpartij zijn fiets en wandelde rustig weg. De aanleiding voor de steekpartij zou een geldkwestie zijn geweest.”

LEES OOK. Jongeman (16) raakt ernstig gewond bij steekpartij: “Het was vreselijk, het hele voetpad zat onder het bloed”

Speurders van de Mechelse recherche beten zich vast in het dossier en heel snel bleek dat M.-N. eerder ook al een andere jongeman met een mes had bedreigd. “Via die weg kwamen de speurders ook op de sociale mediakanalen van de dader. Opvallend was dat er filmpjes werden teruggevonden waarin de man de steekpartij leek aan te kondigen en er later ook naar verwees.”

Potentieel dodelijk

Het Openbaar Ministerie sprak van een laffe en agressieve daad en had acht jaar cel gevorderd voor poging tot doodslag. De drie rechters van de correctionele rechtbank gingen nog een stap verder en legden de kerel tien jaar effectieve celstraf op. “De intentie tot doden was duidelijk aanwezig. Zo was er de aard van het wapen en ook de messteek in de buik. Een plaats die potentieel dodelijk kan zijn. Bovendien had het slachtoffer verklaard dat hij het mes diep in hem voelde gaan”, zei de voorzitster tijdens het voorlezen van het vonnis. “Dit zijn zeer ernstige en levensbedreigende feiten op een weerloze minderjarige jongen.”

De rechtbank verwees ook naar het strafrechtelijke verleden van Nathan M.-N. en onderstreepte dat hij uit zijn eerdere veroordelingen geen lessen had getrokken.

Nog steeds gevolgen

De man heeft altijd volgehouden dat hij niets met de steekpartij te maken had en dat er maar weinig objectieve bewijzen waren. Over de teruggevonden filmpjes zei zijn advocaat dat het om rapteksten ging die niets met de steekpartij aan het station te maken hadden. De rechtbank voegde de argumentatie van de verdediging van tafel en verklaarde de beklaagde schuldig.

Het slachtoffer ondervindt tot op vandaag - ruim anderhalf jaar na de feiten - nog steeds fysieke en psychologische gevolgen van het voorval. (tdk, svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen