Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Turkse gerecht draagt onderzoek naar moord op journalist Khashoggi over naar Saudi-Arabië

Een rechtbank in Turkije schorst de zaak tegen 26 verdachten van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De zaak wordt overgedragen aan de Saudische justitie. Sommige verdachten zitten in een Saudische cel, maar het is niet zeker of de zaak daar wordt heropend. De verloofde van Khasshoggi gaat in beroep tegen de beslissing. De kritische journalist van de Washington Post werd vermoord in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul, wellicht door geheimagenten. 

De juridische ontwikkeling voor de rechtbank in Istanbul over de affaire-Khashoggi zat al een tijdje in het slop. Volgens het Turkse persagentschap DHA is dat ook het argument van de procureur: de zaak vlot niet omdat de beschuldigden zich in het buitenland bevinden. De rechtszaak is in juli 2020 begonnen.

De Turkse procureur vroeg vorige week om het dossier in Istanbul af te sluiten en over te dragen aan Saudi-Arabië. Het Turkse gerecht gaat nu in op die vraag en hevelt het dossier over aan de andere partij. Of er daarna meer schot in komt, is maar de vraag. 

In de zaak vervolgde het Turkse gerecht 26 Saudi's die verantwoordelijk worden geacht voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens Gokmen Baspinar, een advocaat van de verloofde van Khashoggi, hebben de Saudische autoriteiten het proces al afgesloten en beslist om enkele verdachten vrij te spreken.

Turkije zoekt toenadering tot Saudi-Arabië

De journalistenvereniging "Reporters Zonder Grenzen" reageert onthutst en spreekt over "verschrikkelijk nieuws voor wie gerechtigheid wil". De ngo vreest dat het vervolg van het onderzoek in Saudi-Arabië "een farce" zal worden. (Lees verder onder de foto).

Hatice Cengiz, de Turkse verloofde van Khashoggi, en getuige van zijn verdwijning.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hatice Cengiz, de Turkse verloofde van Khashoggi, roept haar regering op om "gerechtigheid te laten geschieden en niet toe te geven aan de (economische) voordelen van een toenadering met Saudi-Arabië". Cengiz  stond buiten het consulaat te wachten toen haar verloofde daar in oktober 2018 werd vermoord. 

De moord op Khashoggi in oktober 2018 heeft tot een zware diplomatieke rel geleid tussen Turkije en Saudi-Arabië. Meer recent zoekt Turkije echter opnieuw toenadering tot Saudi-Arabië. Begin januari was aangekondigd dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het voorjaar een bezoek zal brengen aan de Saudi's.

Feit is dat de Turkse economie na jaren van bloei onder zware druk staat: de munt gaat onderuit, de inflatie wordt torenhoog en de oorlog in Oekraïne zet de voedselbevoorrading van het land op het spel. Turkije importeert erg veel graan vanuit Oekraïne en Rusland. Turkije kan dus wat financiële steun gebruiken en dan komen de Saudi's van pas.

De Saudische journalist Jamal Khashoggi is verdwenen toen hij in oktober 2018 documenten ging afhalen op het Saudische consulaat in Istanbul. Uit afgeluisterde gesprekken is gebleken dat hij daar vermoord is en zijn lichaam in stukken is gehakt om de sporen uit te wissen. Het lichaam is nooit teruggevonden.

Khashoggi -die onder meer werkte voor de Amerikaanse kwaliteitskrant "The Washington Post"- was erg bekend en stond zelfs niet eens zo vijandig tegenover de Saudische monarchie, maar hij kon het wel niet vinden met de machtige kroonprins Mohammed bin Salman. Turkije, maar ook de VS en Europese landen houden mensen uit de omgeving van kroonprins Mohammed verantwoordelijk voor de moord op Khashoggi. In Saudi-Arabië zijn een aantal "kleine garnalen" veroordeeld tot celstraffen, maar hoger geplaatsten gingen vrijuit. 

Meest gelezen