VS overwegen miljoen extra vaten olie per dag om de benzineprijzen te drukken

De Verenigde Staten overwegen om gedurende zes maanden elke dag één miljoen vaten ruwe olie vrij te geven uit de Amerikaanse strategische reserves. De regering-Biden hoopt de benzineprijzen zo omlaag te brengen. Maar wat betekent dit voor ons? Gaan wij dat snel voelen aan de pomp?

Thierry Goeman

Door de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen de grote olieproducent Rusland zijn de olieprijzen sterk gestegen, waardoor de prijzen aan de pomp de pan uit swingen. Voor een liter brandstof betalen we nu rond de 2 euro, dat is een absoluut record. Als de vraag het aanbod overstijgt, dan stijgen de prijzen. Dat is logisch. En dus wil Amerika ingrijpen. Omdat het einde van het conflict in Oekraïne nog niet in zicht is.

Wat wil Biden nu exact doen?

De VS wil 1 miljoen vaten per dag uit de Amerikaanse strategische reserves op de markt gooien. Want als het aanbod stijgt, zal de prijs (hopelijk) dalen. Het zou de grootste vrijgave uit de Amerikaanse strategische voorraden ooit zijn, zeggen internationale experts. Volgens anonieme bronnen zou het in totaal zelfs kunnen gaan om tot wel 180 miljoen vaten olie die uit de strategische oliereserves van het land moeten komen.

“Door extra vaten op de markt te brengen zal er meer evenwicht komen tussen vraag en aanbod. En dat zal invloed hebben op de prijs. Maar ook het vertrouwen wat herstellen op de internationale markten”, zegt Jean-Benoit Schrans van petroleumfederatie Energia.

Waar komt onze olie vooral vandaan?

Dat is zeer divers, volgens Energia. Ongeveer 25 procent uit het Midden-Oosten, de rest uit onder meer Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Maar het belangrijkste deel komt uit Rusland, zo’n 30 procent. Vandaar de hoge prijzen nu.

Wat moeten we ons voorstellen bij 1 miljoen vaten olie per dag? Is dat veel?

Olie wordt altijd gerekend in vaten. De waardemeter van ruwe olie is 159 liter in een vat. De referentieprijs vandaag ligt op 108 dollar. Dat zijn prijzen op de internationale markt.

“Als je weet dat er dagelijks zo’n 100 miljoen vaten nodig zijn, is dat dus maar 1 procent. Een beetje als een druppel op een hete plaat”, vreest Johan Mattaert van Brafco, de Belgische federatie van brandstofhandelaars.

Hoe groot zijn de Amerikaanse oliereserves?

De Amerikaanse strategische oliereserve, de Strategic Petroleum Reserve, beslaat ongeveer 600 miljoen vaten ruwe olie en ligt ondergronds opgeslagen op goed beveiligde locaties in de staten Texas en Louisiana. De strategische oliereserves werden in de jaren 70, ten tijde van de wereldwijde oliecrises, aangelegd. Dus wanneer de VS, zoals de plannen nu voorliggen, gedurende zes maanden elke dag 1 miljoen vaten op de markt willen gooien, hebben ze nog meer dan voorraad genoeg.

Gaan we dat dan niet snel merken?

“Het is vooral een belangrijk signaal”, zeggen economen. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde onmiddellijk al met 6,4 procent tot 100,86 dollar per vat (van 159 liter). Brent, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, zakte 5,3 procent tot 107,39 dollar per vat.

Daarnaast beweegt er nog een en ander. De landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) houden vrijdag een soort noodvergadering over de oliemarkt. Mogelijk kunnen ook leden van het IEA besluiten tot een vrijgave van olie uit de strategische reserves. Begin maart besloten de IEA-landen ook al tot een dergelijke stap. Toen werden 60 miljoen vaten op de markt gebracht, waarvan 30 miljoen door de VS.

Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland beslissen wellicht vandaag over de productie. Naar verwachting gaat de OPEC+ verder met het geleidelijk verhogen van de maandelijkse productie. En dat is goed nieuws.

Mogen we dan snel een prijsdaling verwachten aan de pomp?

“Dat valt af te wachten. Maar het zou kunnen”, zegt Johan Mattart van Brafco. Wanneer is moeilijk te voorspellen. Als er een prijsdaling komt, voelt de consument dat onmiddellijk wanneer hij huisbrandolie laat leveren. Met brandstof voor de wagen ligt dat anders. Het is de FOD Economie die de maximumprijzen aan de pomp berekent via een ingewikkelde formule en die aanpassingen gaan maar de volgende werkdag in.

“Diesel wordt morgen, vrijdag, alvast goedkoper. De maximumprijs voor een liter diesel (B7) gaat 10,4 eurocent naar omlaag, waardoor hij weer onder de grens van 2 euro duikt. Maar de maximumprijzen voor benzine stijgen met 1 eurocent. Een liter benzine 95 E10 mag vanaf vrijdag 1,839 euro kosten, een liter benzine 98 E5 1,966 euro”, zegt de FOD Economie.

Maar dat staat los van het voornemen van president Biden om extra vaten ruwe olie op de markt te brengen. De gevolgen daarvan aan de pomp zouden we ten vroegste ergens volgende week kunnen zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer