President Volodomir Zelenski vraagt België om meer te doen: “Vrede is meer waard dan diamanten uit Antwerpen”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België tijdens zijn toespraak in de Kamer gevraagd om meer te doen om Oekraïne te ondersteunen. Hij wees daarbij onder meer op de import van Russische ruwe diamant, die nog niet door Europese sancties aan banden is gelegd. “Ik denk dat vrede veel meer waard is dan diamanten, dan Russische schepen in de havens, dan Russisch gas of olie.”

evdg
Bron: BELGA

LEES OOK. Zelenski spreekt over heel de wereld parlementen toe, ook het Belgische: “Niemand kan beter de regels van de retoriek toepassen dan hij”

Volodomir Zelenski sprak donderdagmiddag de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers toe via een videoverbinding. Dat gebeurde in aanwezigheid van - onder meer - zo goed als de voltallige regering, vertegenwoordigers van de Oekraïense ambassade, de ministers-presidenten van de deelstaten en de kabinetschef van de koning.

De Oekraïense president bedankte ons land voor de al geleverde steun, maar riep ook op om meer te doen. Volgens Zelenski staat België in het hart van Europa en kan ons land zo “een voorbeeld zijn voor andere landen”. “Help ons. Met wapens, met sancties, met de mogelijkheid om een EU-lidstaat te worden. Help ons, en wij zullen jullie daar dankbaar voor zijn.”

Russische diamanten

Zelenski herhaalde waar hij al wekenlang voor pleit: een no-flyzone van de NAVO boven Oekraïne, wat zou betekenen dat de militaire alliantie Russisch wapentuig en gevechtsvliegtuigen neerhaalt. “Waar wacht men op om dat mogelijk te maken? We hebben het gevoel dat de Europeanen niet moedig genoeg zijn om die beslissing te nemen, terwijl Oekraïners al zoveel bloed hebben vergoten om de veiligheid van Europa te verzekeren.”

Maar Zelenski wees daarnaast ook ons land met de vinger. Hij benadrukte dankbaar te zijn voor de Belgische humanitaire en militaire hulp en de opvang van de vele duizenden Oekraïense vluchtelingen in ons land, “maar er zijn mensen voor wie Russische diamanten die in Antwerpen worden verkocht belangrijker zijn, voor wie het toelaten van Rusissche schepen tot de havens aanvaardbaar is”, klonk het ook. “Inkomsten zijn blijkbaar belangrijker dan de strijd die wij voeren.”

“Marioepol is hel op aarde”

Hij richtte zich tot de Kamer en tot de “gewone burgers” om paal en perk te stellen aan de Russische economische belangen in ons land. “Ik roep jullie op om respect te hebben voor de daden die Oekraïners dagelijks stellen. Jullie staan centraal in Europa en kunnen een voorbeeld worden voor andere landen om nog meer te doen. (...) Ik denk dat vrede veel meer waard is dan diamanten, dan akkoorden met de Russen, dan Russische schepen in de havens of dan Russisch gas of olie. Help ons. Met wapens, met sancties, met de mogelijkheid om een EU-lidstaat te worden. Help ons, en wij zullen jullie daar dankbaar voor zijn.”

Zelenski verwees daarbij een aantal keer naar de situatie in Marioepol, de erg zwaar belegerde havenstad in het zuidoosten van Oekraïne waar Kamervoorzitster Eliane Tillieux het vlak voor Zelenski’s toespraak ook al over had. “Marioepol is vandaag de hel op aarde, met vreselijke gevechten, erger dan de slag bij Ieper (in de Eerste Wereldoorlog, red.). De verdedigers van Marioepol en van vele andere steden vechten voor de vrijheid van heel Europa. Zij denken niet aan geld, of aan de bedrijfswereld. We leven vandaag in heel verschillende werelden.”

No-flyzone niet mogelijk

Premier Alexander De Croo nam na de toespraak van Zelenski het woord. Hij bedankt de president en het Oekraïense volk “voor de strijd voor het voorbestaan van Oekraïne, maar ook voor onze gemeenschappelijke waarden van vrijheid en democratie”. “Wij staan aan uw zijde, en wij blijven aan uw zijde”, klonk het. De premier kondigde ook aan dat er op dit moment nieuwe humanitaire hulp vanuit België naar Oekraïne onderweg is en dat het Belgische leger nieuwe wapens voor Oekraïne heeft besteld.

De Croo benadrukte tegelijkertijd dat de NAVO geen no-flyzone boven Oekraïne kan opleggen. “Laten we eerlijk zijn: dit zou betekenen dat Russische vliegtuigen moeten worden neergeschoten en dat er een escalatie komt die heel Europa zou kunnen overspoelen.” De premier zei wel dat Oekraïne deel uitmaakt van Europa. “Wij zijn één Europese familie”, zei hij in het Nederlands, maar ook in het Oekraïens.

Bekijk hier de integrale speech van Zelenski

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen