"Ik diende geen klacht in, daarna verkrachtte hij iemand anders": heeft klacht indienen na seksueel geweld zin?

In een nieuwe aflevering van de Studio-Brussel reeks "Faqda" vraagt presentatrice Flo Windey zich af of het zin heeft om een klacht in te dienen na seksueel geweld. De reden: vaak worden zo'n zaken geseponeerd bij gebrek aan bewijs. Ze spreekt met slachtoffers van seksueel geweld, hulpverleners en advocate Nina Van Eeckhaut.

In de videoreeks ”faqda” behandelt Studio Brussel-radiopresentatrice Flo Windey vragen die leven bij jongeren.  Eén van de vragen die vaak terugkomen: heeft het zin om een klacht in te dienen na seksueel geweld? Nog al te vaak komen daders er vanaf met een lichte straf. Daarom stellen jongeren zich de vraag of het effectief iets uitmaakt als ze een klacht zouden indienen.

"Het kan echt iedereen overkomen"

Naar schatting dient slechts 10 procent van de mensen klacht in na seksueel geweld. Veel jongeren doen geen aangifte na aanranding omdat er een gebrek is aan bewijs.  Zo ging het ook bij Kadir Pinar (20).  Hij werd verkracht en deed een half jaar na de feiten aangifte bij de politie. Enkele maanden later kreeg hij een brief in de postbus waarin stond dat zijn zaak geseponeerd was. Toch is hij blij dat hij de aangifte deed: "Ik ben blij voor mezelf dat ik het gedaan heb: het was goed voor mijn mentaal welzijn om te weten dat ik er iets mee deed. Maar natuurlijk is het wel een klap dat er niets verder gebeurd is met mijn klacht." 

Kadir vond het als man ook een extra drempel om klacht in te dienen: "In onze opvoeding leer je wat 'mannelijkheid' is  en vanaf je slachtoffer wordt en ermee naar buiten wil komen dan hebben heel wat mensen de indruk dat dat niet strookt met wat 'man zijn' is en dat vind ik compleet fout. Mensen moeten zich bewust zijn dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn. Het kan echt iedereen overkomen."

Als man is het extra moeilijk om een klacht in te dienen. Het gaat in tegen wat wij als "mannelijk" aanzien

Kadir Pinar (20)

Naast het aantal aangiftes is er natuurlijk ook een groot "dark number". Dat zijn feiten die niet geregistreerd werden. Ook Sophie Van Reeth (22) legde geen klacht neer. Ze deed dat niet omdat ze niet besefte dat ze slachtoffer was van seksueel geweld. "Ik heb me een tijdje heel schuldig gevoeld, omdat ik weet dat de persoon die mij dat aangedaan heeft, dat ook aan andere mensen heeft aangedaan. Ik heb mezelf daar heel lang de schuld van gegeven." Toch diende ze tot op vandaag geen klacht in: "Ik ben er nog steeds niet aan toe. Ik weet dat ik mensen misschien zou kunnen helpen door een klacht in te dienen, maar ergens is het ook niet onze verantwoordelijkheid. Wel die van de dader."

Hoe en waar kan ik een klacht indienen?

Een klacht indienen is niet simpel: de drempel om het politiebureau binnen te lopen is vaak te groot.  Daarom werden er in 2017 drie Zorgcentra na Seksueel Geweld opgericht. Ondertussen zijn er al zes. Op die plaatsen (in Antwerpen, Gent, Roeselare Brussel, Luik en Charleroi) kan je 24 uur per dag, 7 dagen op 7 terecht. Je hoeft er geen klacht neer te leggen, maar kunt er terecht voor een gesprek met een psycholoog en er zijn forensisch verpleegkundigen aanwezig die eventueel bewijsmateriaal kunnen verzamelen. Als je wil, kan je er ook een klacht neerleggen bij de zedeninspecteur. Als je dat niet meteen wil, dat hoeft dat niet. Al het bewijsmateriaal wordt 6 maanden bewaard.

Hoe meer mensen klacht indienen, hoe sneller we linken kunnen leggen tussen bepaalde dossiers

Joachim Bodere, Coördinator zedeninspecteurs

In totaal zijn er 115 zedeninspecteurs. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van zedenzaken. Zij gaan in gesprek met de slachtoffers om op deze manier zo gedetailleerd mogelijk te weten te komen wat er precies gebeurd is. Ook zij benadrukken het belang van klacht in te dienen. Joachim Bodere, coördinator zedeninspecteurs: "Hoe meer mensen klacht indienen, hoe groter de poule van spooropnames. Zo kunnen we soms linken leggen tussen verschillende dossiers en een onbekende dader toch nog vatten. Het is dus belangrijk voor jezelf, maar ook voor andere toekomstige slachtoffers."

Sinds vorige week: strengere straffen voor verkrachtingen

Vorige week nog werd een groen licht gegeven voor een strenger seksueel strafrecht. In dat recht wordt de focus gelegd op "seksueel zelfbeschikkingsrecht" en ook de straffen zullen strenger worden.

In het kort - wat wordt er allemaal aangepast in de wet?

  • Centraal staat de toestemming. Wanneer die ontbreekt, is er sprake van een misdrijf. 
  • Een minderjarige jonger dan 16 jaar kan geen toestemming geven voor seksuele handelingen. Er geldt één uitzondering: tussen de leeftijd van 14 en 16 jaar kan je wél toestemmen met seksuele handelingen zolang het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt.
  • De definitie van verkrachting wordt aangepast. De penetratie hoeft niet langer volledig te zijn, maar kan ook gedeeltelijk zijn. De toestemming kan worden ingetrokken tijdens de daad.
  • De straffen worden strenger. Op voyeurisme staan straffen van 6 maanden tot 5 jaar cel (al kan die straf nog hoger liggen als er verzwarende omstandigheden zijn). Voor verkrachting riskeert een dader 6 maanden tot 10 jaar cel (maar ook hier kunnen er verzwarende omstandigheden zijn).
  • Sekswerk voor meerderjarigen zal (stapsgewijs) gedecriminaliseerd worden. Tegen misbruik - bijvoorbeeld door pooiers, loverboys of sugardaddies - zal strenger opgetreden worden.

Toch is het volgens advocate Nina Van Eeckhaut nog niet genoeg: "De moeilijkste boodschap die ik vaak moet brengen, is om aan een slachtoffer die weinig bewijs heeft, te zeggen: dit zou wel eens richting een buitenvervolginstelling kunnen gaan. Ook de nieuwe wet gaat daar niks aan kunnen veranderen. Als het woord tegen woord is en er geen getuigen zijn, dan is het heel moeilijk." 

Dat veel zaken geseponeerd worden, hoeft volgens de advocate wel geen reden te zijn om geen klacht in te dienen: "Het is niet omdat een dader op het einde van de rit vrijuit gaat, dat die niet "geresponsabiliseerd" kan worden, dat die niet ergens doorheen het traject misschien voor zichzelf de vraag zal stellen: was dit wel ok? Kon zij wel toestemming geven? Als we dat bewustzijn kunnen aanscherpen, dan denk ik dat we toch een stap verder zijn."

De nieuwe wet is goed, maar hoe worden er garanties gegeven dat een dader niet zal hervallen?

Wout Van Steenwinkel (24), zoon van slachtoffer seksueel geweld

De gevolgen van seksuele aanrading zijn groot. Volgens de UGent blijkt dat 12 procent van de slachtoffers al een zelfmoordpoging ondernomen heeft. En 60 procent van de slachtoffers worstelt met depressieve gedachten. Ook de mama van Wout werd 5 jaar geleden verkracht. Hij schreef een open brief nadat zijn mama recent een aanvraag tot euthanasie had ingediend. Met de brief wil hij de verregaande gevolgen van dergelijke feiten aantonen. De dader in de zaak van zijn moeder kreeg de maximumstraf van 15 jaar. Te weinig volgens hem: "Hoe worden er garanties gegeven dat een dader niet zal hervallen? Want ook die verhalen zijn schering en inslag. Ik heb daar mijn vragen bij."

Hij wil dat de straffen nog opgetrokken worden. "Ik vind dat je het kan vergelijken met moord. De mama die ik nu ken, is mijn mama niet meer. Ik ben mijn mama die ochtend verloren."

Heb je zelf nood aan een gesprek of meer informatie?

  • www.seksueelgeweld.be
  • www.nupraatikerover.be
  • 1712

Meest gelezen