©  BELGA

Er komt geen BeNeLiga: Nederlandse topclubs zetten gesprekken stop

De BeNeLiga, een gezamenlijke competitie met Belgische en Nederlandse topclubs, zal er niet meteen komen. De Belgische en Nederlandse federaties zaten rond de tafel over een BeNeLiga, maar de Nederlandse topclubs gaan nu op de rem staan.

Hannes Van Gael, Sam Varewyck

“De Nederlandse topclubs - Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse Arnhem en AZ Alkmaar - hebben woensdag beslist om de gesprekken over de BeNeLiga stop te zetten”, deelde de Pro League donderdag mee. “Er werd vastgesteld dat er op dit ogenblik onvoldoende draagvlak is voor een grensoverschrijdende competitie op poten te zetten.”

De rest van het statement:

In de afgelopen maanden was er serieuze vooruitgang geboekt over een BeNeLiga volgens een ‘split season model’. Een Nederlands-Belgische delegatie had hierover begin maart een constructief onderhoud met de top van de UEFA onder leiding van voorzitter Aleksander Ceferin.

De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het benodigde draagvlak vandaag ontbreekt. Dat het Nederlandse clubvoetbal momenteel floreert terwijl het Belgische clubvoetbal het moeilijker heeft, speelt hier ongetwijfeld een rol in.

De Pro League neemt akte van de Nederlandse positie, en wil in de komende maanden concrete stappen zetten om het Belgische clubvoetbal opnieuw vooruit te helpen. Lorin Parys, die vrijdag 1 april aan zijn mandaat als nieuwe CEO begint, en zijn team willen de Belgische clubs in de komende tijd overtuigen dat hier een momentum ligt voor een beter en moderner Belgisch topvoetbal.

Reactie Eredivisie

“De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het benodigde draagvlak binnen het Nederlandse voetbal ontbreekt. Het Nederlandse voetbal gaat nu verder met het verfijnen van het businessplan als één van de volgende stappen richting realisatie van de NL League”, berichtte de Eredivisie op haar website.

Ook Belgische tegenkanting

Ook in België was niet iedereen overtuigd van de voordelen van een BeNeLiga. Tegenkanting was er vooral van de kleinere clubs, die bij een grensoverschrijdende competitie niet meer op het hoogste niveau zouden aantreden. Er wacht de Pro League veel werk om de clubs achter de kar te krijgen met betrekking tot het competitieformat, dat vorig jaar verlengd werd tot en met het seizoen 2022-2023. Momenteel spelen er 18 teams in 1A, met verkorte play-offs. Voordien waren er jarenlang 16 eersteklassers. Het contract met rechtenhouder Eleven Sports loopt dan weer nog tot medio 2025.

LEES OOK. Waarom de Pro League voor Lorin Parys als nieuwe CEO kiest

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL