Duurzame financiering kent sterke groei, maar aandeel in totale budgetten blijft beperkt

De wereldwijde duurzame financiering, gericht op milieuvriendelijke projecten over de hele planeet, is het voorbije decennium meer dan honderd keer groter is gegroeid. Dat blijkt uit een rapport van BNP Paribas en TheCityUK, een denktank van de Britse financiële sector.

De wereldwijde financiering van duurzame projecten op basis van de uitgifte van obligaties, leningen, aandelen en beursintroducties, bereikte volgens de studie vorig jaar een volume van 540,6 miljard dollar, tegenover een bedrag van 5,2 miljard dollar een decennium geleden.

Groeiende druk

“Die sprong onderstreept de groeiende druk van regeringen en bedrijven om de uitstoot van koolstofdioxide te temperen en de klimaatinstellingen te halen”, voeren de onderzoekers aan.

Uit de data van het rapport blijkt dat duurzame obligaties de voorbije tien jaar 93,1 procent van de totale duurzame financiering vertegenwoordigden. Dat bedrag liep vorig jaar op tot 511,5 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar een decennium geleden.

Er wordt daarbij nog opgemerkt dat duurzame leningen vijf jaar geleden een niveau van 342 miljoen dollar bereikten, maar dat volume was vorig jaar naar ruim 78 miljard dollar gestegen. Dit betekent dat deze vorm van financiering op amper vier jaar meer dan tweehonderd keer groter is gegroeid.

China

China nam de voorbije tien jaar het grootste deel van de duurzame projecten voor zijn rekening. Chinese projecten hadden daarbij in het wereldwijde pakket investeringen een aandeel van 13,6 procent. De Verenigde Staten bekleedden met 11,6 procent de tweede plaats, gevolgd door Duitsland en Frankrijk, die elk een niveau van ongeveer 10 procent lieten optekenen.

Het aandeel van duurzame projecten in de totale financieringsmarkt bedroeg vorig jaar ongeveer 4 procent, tegenover 0,1 procent een decennium geleden. Tien jaar geleden waren 401 beursgenoteerde bedrijven betrokken bij duurzame activiteiten. Vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 669 ondernemingen.

“De cijfers tonen aan dat duurzame projecten, die weliswaar bijzonder gewaardeerd en gekoesterd worden, nog steeds geen tegengewicht vormen voor de traditionele financiering van de wereldwijde economie”, merkt onderzoeksleider Anjalika Bardalai, hoofdeconoom van TheCityUK, op.

Daarbij moet volgens haar wel opgemerkt worden dat duurzame financiering de jongste tijd een sterke stijging heeft gekend.

(am)

Meer