© Reuters

Oekraïense president Zelenski ontslaat twee topgeneraals: “Geen tijd voor verraders”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond twee leden van de nationale veiligheidsraad ontslagen. “Ik heb geen tijd voor verraders”, aldus Zelenski in een videoboodschap, “maar mettertijd zullen ze allemaal gestraft worden”.

jvh
Bron: Reuters

Het zou gaan om hooggeplaatste generaals die voor de Oekraïense veiligheidsdiensten werken. De president zegt dat hij “geen tijd heeft voor landverraders”. Zelenski noemt de twee mannen bij naam. De Oekraïense president waarschuwt “antihelden” dat zij “uiteindelijk allemaal gestraft zullen worden”. De BBC spreekt van “een zeldzame glimp van interne onenigheid” in Oekraïne.

Zelenski zei in zijn dagelijkse videoboodschap ook dat “de gevechten nog niet voorbij zijn” en “er moeilijke dagen in het verschiet liggen”. In het zuiden van het land en in de Oost-Oekraïense Donbas-regio is de situatie momenteel “extreem moeilijk”, stelt Zelenski.

De Oekraïense president bevestigt dat de Russische troepen succesvol verdreven worden ten noorden van Kiev en rondom de steden Soemi en Tsjernihiv. ,,We moeten ons echter ook realiseren dat dit onderdeel is van de Russische tactiek”, zegt Zelenski, die benadrukt dat er geen sprake is van “toevalligheden”.

Zelenski zegt te weten wat de Russen van plan zijn. ,,De troepen trekken weg van gebieden waar we ze verslaan en concentreren zich op andere belangrijke plekken waar het voor ons moeilijk kan zijn”, aldus de president. Hij vreest voor “krachtige aanvallen” op onder meer Marioepol, Charkov en Cherson.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER