Oekraïense president Zelenski ontslaat twee topgeneraals: “Geen tijd voor verraders”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond twee leden van de nationale veiligheidsraad, allebei generaals in het Oekraïense leger, ontslagen. “Ik heb geen tijd voor verraders”, aldus Zelenski in een videoboodschap, “maar mettertijd zullen ze allemaal gestraft worden”.

jvh
Bron: Reuters

Het gaat om hooggeplaatste leden van de nationale veiligheidsraad: het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst en het hoofd van die dienst in de regio Cherson, de zuid-Oekraïense stad die in handen van Rusland is. “Ik heb geen tijd om alle verraders aan te pakken, maar mettertijd zullen ze allemaal gestraft worden”, zei Zelenski in een videoboodschap. “Deze twee mannen hebben hun eed om Oekraïne te verdedigen verraden”. De BBC spreekt van “een zeldzame glimp van interne verdeeldheid” in Oekraïne.

Russische tactiek

Volgens Zelenski slaagt het Oekraïense leger er intussen in om de Russische troepen terug te dringen in de regio’s rond Kiev en het iets noordelijker gelegen Tsjernihiv, twee steden waarvan Rusland dinsdag aankondigde dat het die niet langer beschouwde als een prioriteit. “We moeten ons realiseren dat dit een onderdeel is van de Russische tactiek, er zijn geen toevalligheden”, aldus Zelenski.

“De Russische troepen trekken weg van gebieden waar we hen verslaan, en concentreren zich op andere belangrijke plekken waar het voor ons moeilijk kan zijn”, aldus de president. Hij vreest naar eigen zeggen voor “krachtige aanvallen” op onder meer Marioepol, Charkov en Cherson. De situatie in het zuiden van het land en in de oostelijke Donbas-regio blijft volgens Zelenski “extreem moeilijk”.

“De Russen zijn zo kwaadaardig en zo verlekkerd op vernietiging dat ze wel uit een andere wereld lijken te komen”, zei de Oekraïense president met kleurrijk taalgebruik. “Het zijn monsters die verbranden en plunderen, die aanvallen en willen vermoorden. Er zal nog gestreden worden. We moeten nog altijd een zeer moeilijk pad bewandelen om alles te krijgen wat we willen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer