Vijf verwaarloosde honden in Lanaken mogen terug naar eigenaar, burgemeester reageert verbolgen

5 van de 100-tal verwaarloosde honden die enkele weken geleden in beslag zijn genomen in Lanaken, mogen terug naar de eigenaar. Dat meldt TVL en is ons bevestigd. De dienst dierenwelzijn zegt wel dat de honden niet terug 'moeten', maar 'mogen'.  De overige honden worden aangeboden voor adoptie. Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, reageert verbolgen. "De geschiedenis zal zich herhalen."

De dieren werden een kleine twee weken geleden in beslag genomen. Ze leefden in erbarmelijke omstandigheden binnen in de gezinswoning van een koppel, tussen uitwerpselen en urine. De dieren konden ook niet naar buiten. De afgelopen weken verbleven alle in beslag genomen honden in het dierenasiel Dieren in Nood vzw in Kinrooi. Vijf van die dieren mogen van de dienst Dierenwelzijn nu terug naar de eigenaar. Het asiel zelf wenst niet te reageren, omdat er op dit moment nog een procedure loopt tegen de eigenaren. Mogelijk krijgt het koppel een verbod op het houden van dieren.

Dit gaat om mensen die een ziekte hebben

Marino Keulen, burgemeester van Lanaken

Marino Keulen (Open VLD), burgemeester van Lanaken, reageert verbolgen op het nieuws. "De honden waren in heel slechte staat. Bij het beeld van pakweg 100 honden in één gezinswoning hoef ik geen tekening te maken. Verschillende dieren hadden medische hulp nodig. De eigenaren waren ook niet aan hun proefstuk toe. In het verleden zijn daar al eens 40 andere dieren in beslag genomen", vertelt hij aan Radio 2. "Dit gaat om mensen die een ziekte hebben. Ze moeten tegen zichzelf beschermd worden, en de dieren moeten ook tegen die mensen beschermd worden."

"Dierenwelzijn moet hier met een heel goede uitleg komen", vervolgt Keulen. "Er is ook geen terugkoppeling met het asiel of het gemeentebestuur gebeurd. We begrijpen dit niet."

Het kabinet Dierenwelzijn van minister Ben Weyts (N-VA) geeft opheldering over de beslissing. "Na een inbeslagname moeten de dieren in een asiel blijven, in afwachting van een definitieve beslissing over wat er met hen moet gebeuren. Dierenwelzijn heeft twee maanden de tijd om die beslissing te nemen, ook al loopt er nog een gerechtelijke procedure bij het parket", klinkt het.  "De vijf honden in kwestie mógen nu terug naar de eigenaar, maar moéten dat niet. Alle andere dieren mogen vanaf nu aangeboden worden voor adoptie. Het parket moet nu beslissen wat er verder gebeurt."

De gemeente Lanaken zal nu een gerechtelijk vonnis afwachten om over te gaan tot actie. Keulen belooft wel een parlementaire vraag over de zaak te stellen aan minister Weyts. 

Meest gelezen