GEMEENTERAAD. Zutendaalse wet opgeschort om Oekraïense vluchtelingen te kunnen opvangen

ZUTENDAAL
Chris Nelis

Vluchtelingen: Een gemeentelijke wet die in 1994 werd goedgekeurd om te voorkomen dat chalets in vakantiekampen gebruikt zouden worden als officieel thuisadres zorgt nu voor moeilijkheden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De raad besliste dan ook om de wetgeving voor één jaar op te schorten.

Zutendaal heeft inmiddels 48 Oekraïense vluchtelingen in opvang. Daar komen er nog 5 bij en dan stopt het engagement van het gemeentebestuur. “We kunnen hiervoor gebruikmaken van een leegstaand hotel en van chalets in onze vakantieparken”, zegt burgemeester Ann Schrijvers (ZVP). “Maar dat brengt heel veel werk met zich mee, onder meer voor onze dienst burgerzaken. Daarnaast hebben we een gemeentelijke wet uit 1994 die destijds werd ingevoerd om te voorkomen dat er misbruik gemaakt zou worden van chalets in vakantieparken om zich te domiciliëren. Oekraïense vluchtelingen hebben een beschermd statuut. Om hen een tijdelijk officieel adres te kunnen bezorgen zullen we deze wet gedurende één jaar niet kunnen toepassen voor de inschrijving in het vreemdelingenregister op een adres van een vakantiepark of hotel in Zutendaal. Daarom vraag ik een tijdelijke opschorting van de wet. Ik heb een gesprek gehad met de uitbaters van de vakantieparken en die hebben er geen bezwaar tegen.” De raad was unaniem akkoord. Net zoals met het steunen van 12-12 voor Oekraïne met duizend euro.

Uitleendienst: Verenigingen die aangesloten zijn bij de gemeentelijke adviesraad kunnen nog tot 1 september gratis gebruikmaken van de uitleendienst. Op de vraag van CD&V-oppositiepartij om die termijn te verlengen tot het eind van dit jaar wilde de meerderheid niet gaan.

Asserweg: Nog vroeg de CD&V een stand van zaken van de Asserweg. Volgens raadslid Filip Olaerts (CD&V) vrezen de buurtbewoners dat de heraanleg van de weg op de lange baan terecht komt. Burgemeester An Schrijvers zei in een reactie dat de gemeente bij het Agentschap Wegen en Verkeer al herhaaldelijk heeft aangedrongen om de geplande overname van de straat af te ronden. “We moeten nog wachten tot de raming wordt goedgekeurd, hebben we te horen gekregen”, zegt Schrijvers. “Bovendien zitten we zelf op hete kolen. Het heeft al veel te lang geduurd.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer