Nooit meer de vraag ‘wat eten we vandaag’: deze 5 gerechten zet je graag op het weekmenu
WeekmenuDe vraag ‘wat eten we vandaag’ is ongetwijfeld één van de meest gestelde vragen in elk huishouden. Even geen inspiratie meer voor op het boodschappenlijstje dit weekend? Met deze 5 recepten in je weekmenu schrijft dat lijstje zichzelf. Van vis tot taart en taco’s: aan alles werd gedacht. Aan tafel!
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: visschotel met prei en krieltjes
Op zoek naar een makkelijk recept? Deze visschotel met prei en krieltjes is ideaal! Door voor een seizoensvis te kiezen, zoals bijvoorbeeld de zeebaars of de poon, heb je meer dan keuze genoeg. Daarnaast kun je dit recept zo zelfs meerdere weken na elkaar op tafel toveren met een twist: je kiest gewoon elke keer voor een andere seizoensvis.
Bereidingstijd 15 minuten, oventijd 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 3-4 preistengels
• 700 g krielaardappelen
• 60 g oude harde kaas
• 250 ml sojaroom
• peper en zout
• nootmuskaat
• 200 ml visfond
• 500 g stevige visfilet
• olijfolie
Zo maak je het
1. Verwarm je oven voor op 185 °C.
2. Verwijder de uiteinden van het witte en donkergroene deel van de prei en spoel grondig. Bewaar 10 centimeter van het donkergroene deel voor de garnituur. Snijd de prei in stukken van 4 centimeter en leg ze in een grote ovenschotel. Spoel de krielaardappelen, halveer ze indien ze groter zijn dan 4 centimeter en leg ze bij de prei.
3. Rasp de oude kaas. Meng de sojaroom met de kaas, de peper, het zout, de nootmuskaat en de visfond en giet over de schotel.
4. Dek dit geheel af met aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten minuten, of tot alles beetgaar is.
5. Snijd ondertussen de vis in grove stukken en kruid af met peper en zout.
6. Haal de ovenschotel uit de oven na 30 minuten en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Leg de vis op de prei, besprenkel met olijfolie en schuif het geheel nog 10 minuten in de oven.
7. Snijd intussen een beetje preigroen in flinterdunne reepjes. Garneer de ovenschotel met de dunne reepjes preigroen en serveer.
Tip: Kies voor dit recept zeker voor stevige visfilet en bekijk de viskalender voor de juiste vis in het juiste seizoen. Zeebaars is momenteel bijvoorbeeld top.
Dinsdag: burrata meatballs van The Messy Chef (exclusief online!)
Deze burrata meatballs van The Messy Chef zetten we graag op het menu wanneer we nood hebben aan een stevig bordje comfort. ‘Spaghetti met kaas’ heeft vanaf nu nooit meer dezelfde betekenis eens je deze smeuïge combinatie hebt geproefd!
Klaar in 10 minuten, daarna 45 minuten laten sudderen.
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
• 350 g gemengd gehakt
• 1 tl paprikapoeder
• 2 tl oregano
• Peper en zout
• 1 ei
• 40 g paneermeel
• olijfolie
• 2 kleine sjalotjes
• 1 stengel selder
• 1 wortel
• 2 teentjes look
• 1 tl gerooktepaprikapoeder
• 2 laurierblaadjes
• 250 ml tomatenpassata
• 1 bol burrata
• 200 g spaghetti
• Basilicum
Zo maak je het
1. Kruid het gehakt met paprikapoeder, oregano en een snufje peper en zout. Voeg het ei en het paneermeel toe.Draai er gehaktballen van en laat ze 10 minuten opstijven in de koelkast.
2. Bak de ballen vervolgens in een pan met hoge rand in flink wat olijfolie, zodat ze aan alle kanten kunnen kleuren. Haal ze er na 4 minuten uit, ze hoeven nog niet gaar te zijn.
3. Snijd de sjalotjes, selder en wortel in fijne blokjes. Snijd of plet de look. Doe alle groentjes in de pan, kruid met gerooktepaprikapoeder en voeg de laurierblaadjes toe. Fruit op een zacht vuurtje gedurende 10-15 minuten.
4. Voeg de passata van tomaten toe en laat nog 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
5. Voeg ¾ van de bol burrata toe. Haal bij voorkeur de laurierblaadjes uit de pan en mix de saus.
6. Kruid bij met peper en zout en laat de gehaktballen verder garen in de saus (10 minuten).
7. Kook de spaghetti al dente in gezouten water. Voeg 5 eetlepels van het pastawater toe aan de saus.
8. Giet de pasta af en roer door de saus. Werk af met de overgebleven burrata, basilicum en eventueel wat chili-olie.
Woensdag: chocolade-notentaart met koffielikeur
Een gebakje maakt elke week ineens veel beter! Deze chocolade-notentaart met koffiesmaak is een gedroomde combinatie. Of je nu kiest voor gewone koffie of voor koffielikeur: deze taart maakt het midden van de week veel beter. Eet hem ‘s avonds na het diner of snijd hem in stukjes voor een heerlijk tussendoortje op het werk.
Bereidingstijd 10 minuten, oventijd 40 minuten.
Ingrediënten voor 1 taart
Voor het deeg
• 250 g bloem
• 80 g suiker
• ½ kl zout
• 120 g boter
• 1 eidooier
• 1 kl azijn
Voor de vulling
• 120 g boter
• 120 g pure chocolade
• 1 kl espressopoeder
• 60 ml koffielikeur
• 150 g bruine suiker
• snuf zout
• 2 eieren
• 1 el bloem
• ¼ kl zout
• 150 g noten (walnoten en hazelnoten)
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Meng voor het deeg de bloem met de suiker en het zout. Voeg de koude boter in stukjes toe samen met de eidooier, het azijn en 2 eetlepels koud water. Meng kort tot een samenhangend deeg. Rol in plasticfolie en laat zeker 1 uur rusten in de koelkast.
3. Smelt de boter met de chocolade, het espressopoeder, de koffielikeur, bruine suiker en een snuf zout. Laat kort afkoelen en meng de eieren, bloem, zout en de grof gehakte noten mee onder het beslag.
4. Rol het deeg uit (5 mm dik) en bekleed hiermee een ingevette taartvorm. Giet de chocolade-notenmengeling op het deeg. Zet in de voorverwarmde oven gedurende 35 tot 40 minuten.
5. Serveer lauw of koud.
Tip: Niet veel tijd? Gebruik dan kant-en-klaar kruimeldeeg.
Tip: Geen zin in alcohol in gebak? Dan vervang je de koffielikeur uiteraard door gewone koffie, even lekker.
Donderdag: taco’s met gehakt, rode kool en guacamole
Hét grote voordeel van taco’s? Ze zijn snel klaar en je kunt er zowat elke richting mee uit. Wij doen hier alvast een suggestie voor de vulling. Die overheerlijke rodekoolsalade in combinatie met guacamole wil je geproefd hebben.
Klaar in 15 minuten.
Ingrediënten voor 4 grote of kleine taco’s
• 4 grote of 8 kleine tortillawraps
• 1 kleine sjalot
• ¼ rodekool
• ½ appel
• handvol peterselie
• 2 el appelazijn
• olijfolie
• peper en zout
• 1 kl korianderpoeder
• 1 kl paprikapoeder
• snuf kaneel
• 350 g rundergehakt (of lamsgehakt)
• 1 kl Marmite (of 1 el sojasaus)
• 100 g zure room of yoghurt
• verse munt of koriander
Zo maak je het
1. Pel en snipper de sjalot heel fijn. Snijd de rodekool en de appel in heel fijne reepjes. Hak ook de peterselie grof. Meng de rodekool met de appel, sjalot, peterselie, het appelazijn en 3 eetlepels olijfolie. Kruid alles bij met peper en zout.
2. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in de pan. Voeg korianderpoeder, paprikapoeder, kaneel en het rundergehakt toe en roerbak het gehakt goudbruin. Giet de Marmite mee in de pan en laat alles nog 1 minuut bakken. Kruid bij met peper en zout.
3. Warm tot slot de tortillawraps kort op en besmeer ze met 2 eetlepels ‘guacamole’, rodekoolsalade, rundergehakt, een beetje zure room of yoghurt en munt of koriander.
Tip: Je kunt dit gerecht volledig op voorhand maken, oprollen en inpakken. Ideaal dus om als lunch mee te nemen naar je werk.
Tip: Graag een vegetarische versie? Kies dan voor veggie gehakt of een andere vleesvervanger zoals tofu in reepjes.
Vrijdag: verse vogelnestjes
Gehakt waarin je een eitje terugvindt: heerlijk! Vogelnestjes zijn een echte Vlaamse klassieker. Probeerde je ze al eens zelf te maken? Hier vind je een recept waarmee je het er dit weekend makkelijk zelf op waagt.
Bereidingstijd 30 minuten, oventijd 35 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 250 g champignons
• olijfolie
• peper en zout
• handvol verse peterselie
• 150 g uitgelekte witte bonen
• 350 g gemengd gehakt
• 1 + 4 eieren (klein)
• 180 g broodkruim
• cajunkruiden (optioneel)
• 2 zoete uien
• 1 el wittewijnazijn
• 250 ml kippenbouillon
Zo maak je het
1. Pel en snipper de ui fijn. Pel en plet de knoflook. Snijd de champignons in vieren. Verhit een scheutje olijfolie en bak de ui, knoflook en champignons gaar. Kruid met peper en zout. Hak de peterselie fijn.
2. Mix de gebakken champignons en ui met de witte bonen in een blender fijn. Meng met het gehakt, 1 ei, 80 gram broodkruim en 2 eetlepels peterselie. Kruid met een snuf cajunkruiden en peper en zout. Bewaar in de koelkast.
3. Kook de andere eitjes 6 minuten in kokend water. Giet af en laat afkoelen. Pel de eitjes.
4. Verdeel het gehakt in 8 bolletjes. Duw de bolletjes plat, leg er een ei op en duw het gehakt rond het ei. Rol de gehaktballen in het overige broodkruim.
5. Leg in een ovenschaal, besprenkel met voldoende olijfolie en zet in een voorverwarmde oven op 185 °C gedurende 35 minuten.
6. Maak intussen de saus. Pel de uien en snijd in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de uien met de wittewijnazijn en kippenbouillon zacht. Laat even inkoken en kruid met peper en zout.
Tip: Heb je liever vogelnestjes met tomatensaus? Voeg dan in het begin 2 eetlepels tomatenpuree en 1 eetlepel ketchup toe aan de uiensaus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”