Ziekenhuizen in Vlaanderen stellen niet-dringende zorg opnieuw uit, zegt zorgkoepel Zorgnet-Icuro

De Vlaamse ziekenhuizen moeten volgens Zorgnet-Icuro opnieuw tot een derde van de niet-dringende zorg uitstellen.  Dat nieuwe uitstel komt er op een moment dat er een inhaalbeweging bezig was van de afgelopen maanden. Zorgnet-Icuro wil dat de overheid opnieuw de noodwet activeert, waardoor mensen zonder medisch diploma zorgtaken mogen uitvoeren in de ziekenhuizen.

De ziekenhuizen in België, maar vooral in Vlaanderen blijven onder druk staan als gevolg van de toename van het aantal griep- en coronapatiënten en door de aanhoudende hoge personeelsuitval. De druk is het hoogst in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. In Gasthuisberg in Leuven moet één derde van alle niet dringende zorg worden uitgesteld. Maar volgens Zorgnet-Icuro moeten in alle Vlaamse ziekenhuizen niet dringende ingrepen worden uitgesteld. In Brussel en Wallonië is de druk opvallend minder op dit moment. 

"Het gaat vooral over het uitstellen van niet dringende operaties, zoals bijvoorbeeld een knie- of oogoperatie", zegt Margot Cloet gedelegeerd bestuurder bij Zorgnet-Icuro. "Dat komt omdat voor dat soort operaties veel personeel nodig is, zoals verplegers, chirurgen enzovoort. De consultaties in de ziekenhuizen kunnen wel gewoon doorgaan."

Samenloop van omstandigheden

Er zijn een aantal redenen waarom we zorg moeten uitstellen, legt Cloet uit. Zoals gezegd stijgt aantal ziekenhuisopnames met covidinfecties opnieuw. Er liggen bijna 3.000 mensen met een covidbesmetting in een gewoon ziekenhuisbed. Op de afdelingen intensieve zorg blijft het aantal wel relatief beperkt tot 172. "Maar daarbovenop krijgen de ziekenhuizen veel mensen binnen met een complicatie bij de griep of een ander respiratoir virus", zegt Cloet. 

Constant meer dan een op de tien mensen moeten missen maakt het heel moeilijk om de shiften rond te krijgen

Margot Cloet, Zorgnet-Icuro

Bovendien kampt de zorgsector al de hele winter met een enorme uitval bij het personeel. Al sinds begin januari is minstens 10 procent van het personeel in de ziekenhuizen afwezig, zegt de zorgkoepel. Op sommige plaatsen zijn er pieken tot 20 procent ziekteverzuim. "De intensiteit van de uitval en vooral de lange duur maakt het heel zwaar op de vloer", zegt  Cloet. "Constant meer dan een op de tien mensen moeten missen maakt het heel moeilijk om de shiften rond te krijgen."

Het tekort aan personeel heeft ook een daling van het aantal beschikbare bedden tot gevolg. Op 30 maart waren er 175 intensieve en 2.504 gewone bedden gesloten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zorgt er ook mee voor dat klinieken zorg moeten uitstellen.

Extra helpende handen

Margot Cloet vindt dat de ziekenhuizen nu opnieuw extra hulp kunnen gebruiken om goede zorg te blijven garanderen. "We weten niet hoe lang deze situatie blijft duren", zegt Cloet. "Maar het zou toch niet slecht zijn, mocht de overheid opnieuw de noodwet activeren, waarbij we naast verpleegkundigen en verzorgenden ook andere mensen kunnen inzetten in de ziekenhuizen en woonzorgcentra om het personeel te ontlasten en om goede zorg te helpen bieden."

Meest gelezen