Zondag aperitiefdag: 3 originele hapjes om mee uit te pakken tijdens de apéro
Of er altijd wel een reden is voor een apéro? Absoluut. En dat aperitief is natuurlijk niet compleet zonder hapjes erbij. Eens geen zin in de klassieke bloemkool met cocktailsaus of chips uit een kommetje? Dan scoor je bij je gezelschap ongetwijfeld goed met deze 3 originele hapjes van foodstyliste Sonja Peeters.
Zalmrillette
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 à 3 el room- kaas
• 1 teentje knoflook, geperst
• 2 el fijngehakte dille
• 2 el fijngehakte bieslook
• 200 g gerookte zalm fijngesneden
• 30 g boter, gesmolten
• sap en geraspte schil van1⁄2 citroen
• crostini’s
• peper en zout
Zo maak je het
Klop de roomkaas met de knoflook, de dille en de bieslook tot een gladde crème. Spatel er de zalm en de boter onder en breng op smaak met het citroensap, de citroenrasp, peper en zout.
Schep de rillette in een glazen pot met deksel en zet 15 minuten in de koelkast. Serveer de rillette met de crostini’s.
Tip: Je kan de helft van de warm gerookte zalm ook vervangen door verse, in olijfolie gegaarde zalm. Zo krijg je een zachter smakende rillette.
Bietentartaar met burrata
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 voorgekookte rode bietjes
• 2 el balsamico
• 2 lenteuitjes, fijngesneden
• 1 tl pittige mosterd
• 1 stokbrood
• 4 el appelkappertjes
• handvol basilicumblaadjes
• 1 bol burrata
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de bieten in kleine blokjes. Meng de bietenblokjes met een scheutje olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Zet koel.
Snijd het stokbrood in plakjes, bedruppel met olijfolie en gril ze langs beide kanten goudbruin in een grillpan.
Schep de bietentartaar in een schaaltje en werk af met de appelkappertjes en de basilicum. Schep er wat burrata bovenop en serveer met het gegrilde stokbrood.
Tip: in plaats van burrata kun je ook feta gebruiken
Vegan paté met tostadas
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g linzen in blik, uitgelekt en gespoeld
• 100 g walnoten, grof gehakt
• 1 medjouldadel, ontpit, in stukjes
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 2 el citroensap
• 8 minitortilla’s
• pitjes van 1⁄2 granaatappel
• 2 lente-uitjes, in schuine ringen
• handvol waterkers
• arachideolie
• peper en zout
Zo maak je het
Doe de linzen, walnoten, de dadel, de look, sjalot, het citroensap en een scheutje water in een blender en mix glad. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de minitortilla’s in hete arachideolie krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Besmeer de tostada’s met de paté en werk af met de granaatappelpitjes, lente-ui en waterkers.
Tip: deze paté kun je een vijftal dagen in de koelkast bewaren.
Deze recepten van Sonja Peeters vind je ook in NINA-magazine van zaterdag 2 april bij de HLN-weekendkrant.
Lees ook:
Nooit meer de vraag ‘wat eten we vandaag’: deze 5 gerechten zet je graag op het weekmenu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Spaargids.be
Hoeveel zakgeld geef je aan een jong kind? En aan een tiener? Zo maak je een slimme beslissing
Nee, door zakgeld te geven, leer je je kinderen niet automatisch met geld omgaan. Maar het is zeker een goed begin. Vanaf wanneer geef je hen dan zakgeld? Hoeveel? En hoe evolueert dat bedrag naarmate je kinderen ouder worden? Spaargids.be vroeg advies aan financieel specialist Annelou van Noort, medeauteur van het boek ‘Later word ik rijk’. -
HLN Shop
Mogelijk fataal voor je hond of kat: welke voeding mag je nóóit met je huisdier delen?
Een hond die smekend naar je opkijkt terwijl je aan het eten bent, of een kat die zich behaaglijk op je schoot vlijt zodra je een koekje pakt: huisdieren weten hoe ze ons moeten verleiden voor een hapje van ons eten. Maar hoe veilig is het eigenlijk om ze te laten meesnoepen? En welke voeding kun je maar beter ver bij ze vandaan houden? HLN Shop overloopt welke hapjes schadelijk zijn voor je huisdier. -
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
-
Voor eens en altijd: zijn ijsblokjes in wijn om af te koelen een goed idee of niet?
Wie graag wijn met ijs drinkt, weet al dat je die keuze geregeld moet verdedigen. Is dat snobisme onder wijndrinkers, of is er wel degelijk een reden om ijs weg te laten uit je glas? Beïnvloeden die ijsblokjes de smaak of niet? Sommelier Tom Dillemans en HLN-chef Piet Huysentruyt leggen uit. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
Hoe cafeïnevrij (en gezond) is decakoffie? “Lange tijd was het écht brol”
-
PREMIUM
HLN-biersommelier test 18 pintjes uit de supermarkt en deelt 3 keer een 9/10 uit: “Maar dit bekende merk smaakt flauw”
-
4 supermarkten zetten blauwe bessen in promotie deze week: “Maar zelfs dan nog ben je in deze winkel goedkoper af”
De zomer is officieel in zicht. Dat maakt dat ook zomerfruit zoals blauwe bessen massaal over de toonbank rollen. En deze week zijn de prijzige blauwe vruchten in promotie bij maar liefst vier Belgische supermarkten. Maar waarom zijn ze zo duur? En hoeveel betaal je voor de diepgevroren variant? Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten legt uit. -
Independer
Van 60 tv-zenders minder tot geen programma's opslaan: waarom gooi je je decoder beter niet klakkeloos buiten?
Je hoort en leest het de laatste jaren wel vaker: kijkers die hun televisieabonnement opzeggen en alleen nog via het internet naar tv kijken. Zo bespaar je geld, dat is een feit. Maar er zijn ook goede redenen om je decoder tóch te houden. Independer.be somt ze op. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?