© ATV

Ronde-koorts slaat (opnieuw) toe in Antwerpen: alles wat je moet weten over eerste editie sinds corona mét publiek

Antwerpen -

De aftelklok op de Scheldekaaien voor de 106de Ronde van Vlaanderen is officieel in gang gezet. Zondag verzorgt Antwerpen voor de zesde keer de start van Vlaanderens Mooiste. Het evenement kan voor de eerste keer sinds 2019 eindelijk weer doorgaan met publiek en zonder coronamaatregelen. Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, komt best om kwart na 8 naar het grote podium op de Grote Markt.

Rebecca Van Remoortere

Een derde jaar Ronde van Vlaanderen zonder publiek zou “financieel zeer zwaar zijn”. Zo zei Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics, gisteren nog op de Antwerpse Scheldekaaien. Daar werd de aftelklok voor zondag in gang geduwd door Van Den Spiegel en Antwerps schepen van Sport Peter Wouters (N-VA).

Rennersvoorstelling op Grote Markt

Tomas Van Den Spiegel. ©  ATV

Zondag wordt er net zoals in 2019 eindelijk opnieuw een mensenmassa verwacht aan de start van de Ronde Van Vlaanderen. Wie de rennersvoorstelling wil bijwonen, zakt best al om kwart na 8 ’s morgens af naar de Grote Markt. Daar worden de renners op een groot podium ontvangen. Elke renner kiest trouwens zelf de muziek waarop hij wordt aangekondigd. De voorstelling gebeurt door Linde Merckpoel en Tom Vandenbulcke.

De renners zetten zich daarna klaar op de Scheldekaaien om exact om 10 uur te vertrekken richting Waaslandtunnel. De officiële start van de Ronde ligt in Burcht.

Massa volk verwacht

“Aan de massale vragen merken we dat de interesse dit jaar nog groter is dan ooit om het evenement op de voet te volgen. Er is zelfs meer interesse dan voor corona en we verwachten alleen in Antwerpen al tienduizenden toeschouwers in een mensenzee van de Grote Markt tot de Scheldekaaien. De Ronde van Vlaanderen is niet voor niets de eendagswedstrijd met het meeste publiek van allemaal”, zegt Tomas Van Den Spiegel.

De wielrenners komen met bussen naar de startplaats, de volgwagens en publiciteitskaravaan moeten kunnen parkeren, onder andere de Waaslandtunnel en Scheldekaaien worden een tijdlang afgesloten. Zowel op zaterdagochtend 2 april, voor de Ronde voor wielertoeristen als op zondagvoormiddag 3 april zal het verkeer in de stad op verschillende plaatsen hinder ondervinden.

Een overzicht van de belangrijkste wegen die zijn afgezet. De Scheldekaaien tussen de Scheldestraat en Brouwersvliet. De Waaslandtunnel. De Charles de Costerlaan tussen de August Vermeylenlaan en de Thonetlaan. De Thonetlaan, tussen de Charles de Costerlaan en de Beatrijslaan, en de marktzone op het Frederik van Eedenplein. De Beatrijslaan (kant met even huisnummers), van het Frederik van Eedenplein tot het Galgenweel.Het volledige stuk Beatrijslaan van de Galgenweellaan.©  Slim naar Antwerpen

Bezoekers komen best te voet, met de (deel)fiets, (deel)scooter, (deel)step of het openbaar vervoer naar de stad. De park-and-rides zijn bereikbaar om in combinatie met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel naar de startzone te komen. De stad vraagt om de route naar Antwerpen op voorhand te plannen via op www.slimnaarantwerpen.be

Een overzicht van de tramlijnen en de park-and-rides die de supporters naar de stad kunnen brengen. ©  Slim naar Antwerpen

Geen coronamaatregelen

Er gelden geen bijkomende coronamaatregelen rond de start zondag. “We houden wel het rennerspark afgesloten. Daar geldt voor de renners nog wel een mondmaskerplicht. Dat is zo omdat er veel ziekte rondgaat bij de ploegen, niet alleen corona”, aldus Van Den Spiegel. Team Jumbo-Visma liet gisteren al weten dat favoriet Wout van Aert zich niet goed voelt en dat zijn deelname zeer onzeker is.

Vrouwen starten niet in Antwerpen

Ook de vrouwen rijden hun Ronde van Vlaanderen op zondag, maar zij vertrekken in Oudenaarde. Het prijzengeld voor de mannelijke en vrouwelijke wielrenners wordt dit jaar voor het eerst wel gelijk getrokken. “We gaan ook voor de vrouwen op termijn naar een moeilijker en langer parcours op de Ronde van Vlaanderen.”

Volgend jaar geen start in Antwerpen

Zoals het vorig jaar al werd beklonken, zal de start van de Ronde van Vlaanderen in 2023 niet in Antwerpen, maar wel in Brugge plaatsvinden. Antwerpen en Brugge wisselen elkaar zo zes jaar lang af. De start keert dus wel in 2024 en in 2026 terug naar Antwerpen. De stad Antwerpen betaalt 400.000 euro om de start van de Ronde in de stad te organiseren.

Zondag is het in Antwerpen ook nog Koopzondag en Antwerp Fashion Weekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen