Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsBegroting

Begrotingstekort loopt op tot ruim 20 miljard: 2 miljard euro extra uitgaven door corona en Oekraïne

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole van 2022. Door meeruitgaven omwille van corona en de oorlog in Oekraïne wordt er 2 miljard euro extra voorzien in de begroting. In totaal loopt het begrotingstekort op tot 20,7 miljard euro, 4,3 miljard euro meer dan het bedrag waarmee tijdens de begrotingsopmaak rekening werd gehouden. 

 Na twee zware coronajaren was het de bedoeling om de begroting in 2022 op het traject richting evenwicht te zetten, maar daar hebben de vijfde coronagolf en de oorlog in Oekraïne een stokje voor gestoken. En dus moest de regering ook tijdens de begrotingscontrole vooral akte nemen van een vertraging van de economische groei én van een hele hoop onvoorziene extra uitgaven. 

Waar gaat het geld naartoe?

In totaal gaat het om twee miljard aan extra uitgaven die in de begroting moeten worden ingeschreven. 

• Er wordt 825 miljoen euro voorzien om snel te kunnen reageren op een opflakkering van het coronavirus. Daarnaast is er twee miljoen euro voor personeel. 

• Er is ook een provisie om te kunnen reageren op de uitdagingen die de Oekraïnecrisis met zich mee brengen. Het gaat om 800 miljoen euro tot eind augustus. 

• Ook wordt er 450 miljoen euro extra uitgegeven aan Defensie.

• Daarnaast is er nog 2 miljard euro voor de energiemaatregelen van vorige maand, aangevuld met nog een aantal kleinere maatregelen. Het gaat om 30 miljoen euro aan steunmaatregelen voor wie de eigen wagen moet gebruiken voor het woon-werkverkeer, een herwaardering van 23 miljoen euro voor gespecialiseerde verpleegkundigen en een indexering van de budgetten van de federale overheidsdiensten. 

Het federale begrotingstekort loopt zo op tot 20,7 miljard euro, maar liefst 4,3 miljard euro meer dan het bedrag waarmee de regering rekening hield bij de begrotingsopmaak in oktober. “Dat toont de ernst van de situatie aan”, aldus staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). “Bovendien komt een crisis te paard maar gaat ze te voet. We zullen dit nog lang voelen.”

Gisteravond zat de top van de federale regering al samen om zich over de begrotingscontrole te buigen.  De oorspronkelijke berekeningen van oktober gingen nog uit van een verbetering van het begrotingstraject van 1 miljard euro, maar van die optimistische berichten blijft niets over. Niemand weet hoe de cijfers verder gaan evolueren de komende maanden.

Een nieuwe raming van het Planbureau vorige week gaf aan dat de Russische inval het gezamenlijke Belgische begrotingstekort voorlopig met 0,28 procent doet toenemen. Het bbp zou nog met 2,5 procent groeien, terwijl het Planbureau in februari nog uitging van een groei met 3 procent. Dat was volgens De Bleeker nog een “vrij optimistische” inschatting. Ze verwees naar andere ramingen die een terugval van de groei met 1,5 procent als mogelijkheid schetsen.