Foto: GZA Ziekenhuizen

"Sterkouders" staan lotgenoten bij op dienst Neonatologie: "We willen vooral een luisterend oor bieden"

Op campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Wilrijk, hebben ouders die ooit zelf met hun kindje(s) op de afdeling Neonatologie verbleven, hun ervaring en krachten gebundeld in een ouderadviesraad 'Sterkouders'. Ze willen ouders die er terechtkomen met hun ziek of vroeggeboren baby, een luisterend oor bieden en geruststellen. "Het lucht op om iemand te hebben die luistert en weet waarover het gaat", benadrukt voorzitter Tom Thijs. 

Campus Augustinus wordt het eerste Vlaamse ziekenhuis met zo'n ouderadviesraad.  Die komt specifiek op de afdeling voor zieke en vroeggeboren kindjes. Aan de oorsprong lag een nogal praktische reden. "Als ouder is het natuurlijk een heel erg emotionele en onzekere periode. Dat blijft hangen en je blijft in contact met een aantal dokters. Aanvankelijk werd ons gevraagd om  mee te denken over de bouw van een nieuwe afdeling neonatale intensieve zorgen", verduidelijkt voorzitter Tom Thijs.

Maar een vijftiental koppels van wie de kinderen ooit op de dienst hadden gelegen, wilden meer terugdoen dan alleen advies geven. "We willen andere ouders bijstaan om hun weg te zoeken in alles wat hen overkomt eens ze op de afdeling terechtkomen. Zij kunnen ons telefonisch contacteren  of via e-mail. Dan maken we een afspraak en overleggen we in de raad onderling wie de ouders het beste kan bijstaan." 

Mijn twee jongens wogen minder dan een kilogram toen ze op de afdeling terechtkwamen. Nu worden ze bijna 3. Uit onze positieve verhalen kunnen ouders moed putten
Voorzitter 'Sterkouders' Tom Thijs

In eerste instantie willen ze vooral emotionele steun bieden. "Ik heb een tweeling, Simon en Lucas. Toen zij terechtkwamen op de afdeling, wogen ze minder dan een kilogram. Nu worden ze bijna 3. Alle leden van de raad hadden ooit zelf kinderen op de dienst liggen. Praten met iemand die weet wat je doormaakt, kan een enorme troost en geruststelling zijn voor ouders. Uit onze positieve verhalen kunnen ze moed putten." 

Ook praktische hulp in de toekomst

De 'Sterkouders' hopen later ook meer praktische hulp te kunnen bieden. Zo willen ze aan de ouders die van wat verder moeten komen, maaltijden  aanbieden of transport voor hen regelen. "Ouders willen op de meest onmogelijke uren ook bij hun kind zijn. Dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.  Het is en blijft natuurlijk een zeer individuele beleving. Sommige ouders hebben meer nood aan hulp dan anderen.  Wij willen simpelweg een luisterend oor zijn. Hoewel het medisch personeel zeer menselijk gedreven is, hebben ze het heel druk en denken ze natuurlijk in de eerste plaats altijd medisch na", besluit Thijs.  

Meest gelezen