E-commerce

Belgische ceo PostNL nog tot maandag in cel

Rudy Van Rillaer werd maandag opgepakt. © Dieter Telemans

De Mechelse raadkamer heeft beslist dat Rudy Van Rillaer, de Belgische topman van PostNL, vrij mag komen onder voorwaarden. Maar omdat het arbeidsauditoraat pas maandag beslist over een eventueel beroep, blijft hij nog tot dan in de cel.

Korneel Delbeke

Rudy Van Rillaer, de Belgische topman van PostNL, werd maandag, samen met twee andere medewerkers van het Nederlandse postbedrijf, gearresteerd op verdenking van mensenhandel, valsheid in ­geschrifte, verboden terbeschikkingstelling en leiding geven aan een criminele organisatie. Vandaag moesten ze voorkomen voor de Mechelse raadkamer en die heeft beslist dat Van Rillaer de gevangenis mag verlaten, ‘onder klassieke voorwaarden’, zegt zijn advocaat, Michaël Verhaeghe aan De Standaard. De andere twee verdachten kregen geen voorwaarden opgelegd voor hun vrijlating.

Dat betekent evenwel niet dat ze onmiddellijk de gevangenis mogen verlaten. Het arbeids­auditoraat beslist pas maandagmiddag of het in beroep gaat, zegt het in een reactie. Tot dan blijven Van Rillaer en zijn collega’s in de cel.

PostNL zegt in een reactie ‘enorm opgelucht’ te zijn met de beslissing van de raadkamer. ‘Ze zitten volstrekt onnodig vast onder moeilijke omstandigheden. Dat heeft grote impact op hen, op hun familie en op al onze medewerkers. We blijven hen steunen waar we kunnen. PostNL heeft geen enkel bewijs gezien voor de zware beschuldigingen in de media en zal zich daartegen krachtig verdedigen.’

Herhaaldelijk inbreuken

De arrestaties werden verricht in het kader van een al langer lopend onderzoek naar PostNL. Het Nederlandse postbedrijf kwam vorig jaar al in het vizier van het gerecht, nadat er bij inspecties aan depots herhaaldelijk inbreuken werden vastgesteld bij de pakjeskoeriers. Die zijn niet rechtstreeks in loondienst van PostNL, maar werken als zelfstandige onderaannemers of zijn in loondienst bij een onderaanneming. Het ging onder meer over zwartwerk en de tewerkstelling van mensen zonder papieren. Bij de laatste controle werden ook twee depots van het Nederlandse pakjesbedrijf verzegeld.

   • Ook de grote baas van PostNL ontsnapt niet aan de cel

De Mechelse arbeidsauditeur bundelde vorig jaar meer dan vijftig dossiers van inbreuken bij onderaannemers in een strafzaak, die hij aanspande tegen PostNL. Volgens de arbeidsauditeur en de vakbonden, die zich burgerlijke partij stelden, is het pakjesbedrijf minstens mee verantwoordelijk voor wat ze structurele sociale fraude en schrijnende arbeidsomstandigheden noemen bij de onderaannemers. De advocaten van PostNL daarentegen vinden dat de dossiers met inbreuken bij onderaannemers apart moeten worden behandeld.

Huiszoekingen

De pleidooien in het strafproces zullen plaatsvinden in september. De cruciale vraag is of PostNL al dan niet (mede)verantwoordelijk is als er inbreuken worden aangetroffen bij de onderaannemingen. De arbeidsauditeur vorderde enkele weken geleden een onderzoeksrechter op, die ook huiszoekingen kan uitvoeren of arrestaties verrichten. Of die huiszoekingen extra informatie hebben opgeleverd, is nog niet bekend. Maar het onderzoek komt zo wel in een nieuwe fase en kan leiden tot een nieuw strafproces, waardoor de zittingen in september zouden vervallen.

   • Zijn (pakjes)bedrijven verantwoordelijk voor wantoestanden bij zelfstandige koeriers?

PostNL reageerde verbouwereerd op de aanhoudingen van de Belgische toplui, en sprak over ‘intimidatie’ door het Belgische gerecht. De arrestatie heeft ook een ‘enorme impact’ gehad op de betrokkenen, zei John Maes, advocaat van John de Bruin, de operationeel directeur van PostNL in ons land, vandaag voor zijn cliënt voor de raadkamer moest verschijnen. ‘Voor het eerst in zijn bestaan zit hij in de gevangenis. Het leven in de gevangenis is geen pretje. De gevangenissen zitten overvol en de omstandigheden zijn er niet goed.’

Ook Liesbeth Kaashoek, de Nederlandse logistieke directeur van PostNL, hekelde eerder deze week al de slechte omstandigheden in de cel. Van Rillaer en de andere twee verdachten ‘delen een cel met vier anderen, krijgen geen propere kleren en maar één keer per dag eten’, zei ze in een interview met De Standaard. ‘We worden als criminelen behandeld, terwijl we een keurig, beursgenoteerd bedrijf zijn.’

   • Topvrouw PostNL: ‘We worden als criminelen behandeld. Dit is idioot’