Oekraïense soldaten vuren een Amerikaanse Javelin-antitankraket af.
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense soldaten vuren een Amerikaanse Javelin-antitankraket af. © AP

Westerse wapens voor Oekraïne: hoeveel zijn het er al, hoe geraken ze ter plekke en maken ze echt een verschil?

Sinds het begin van de oorlog heeft Oekraïne al voor 4,2 miljard euro aan buitenlandse militaire hulp ontvangen, zo leert een ruwe schatting die we maakten. Dat bedrag komt overeen met het volledige Belgische defensiebudget voor dit jaar. Opmerkelijk als je weet dat Oekraïne zelf nog ooit de vierde grootste wapenexporteur ter wereld was. Maar hoe geraken westerse wapens ter plekke en maken ze echt een verschil op het oorlogstoneel?

40 reacties

  • jaak wittouck

    2 jaar geleden
    @MarcoDi Scarpi ;;;arrestatiebevelen mens toch dit werkt niet in een totalitair regime , wat we nodig hebben om de oorlog te stoppen is één kogel en één sniper op een juist moment !
  • Jamie Drake

    2 jaar geleden
    Als ze het in de media zetten is het al ter plaatse, ff denken he mensen, net zoals anonymous. Als ze het posten is het al gebeurt.
  • Daniel Patteet

    2 jaar geleden
    Nagel op de kop Peter De Ridder,Ik begrijp ook totaal niet dat men al die wapenleveringen zo openlijk verspreid in de media..Heel vreemd is dit allemaal.En waar en hoe gaat dit allemaal eindigen?
  • Mark Vrijdaghs

    2 jaar geleden
    Poetin is een oorlogsmisdadiger. Het hof in Den Haag moet een arrestatiebevel uitvaardigen tegen deze onmens. Van zodra hij nog maar een teen zet op Westers grondgebied kan hij dan onmiddellijk gearresteerd worden.
  • Liliane Grauls

    2 jaar geleden
    Als de Russen elders gaan, dan kan je de steden vinden zoals ze zijn, vol lijken en alles kapot geschoten. Dan zijn ze ook bevrijd! Waar de Russen aankomen gaan ze ervoor! Dat moet het hunne wezen en ze ontzien er niks. Dat die steden plat liggen, en er toch mensen willen onstnappen, ... kozen die niet om tot Rusland te behoren! Dan moet men dat niet kapot, schieten! Geen mens wil afgeschoten worden. het was dus gewoon een discussie over wie wil er tot Rusland behoren! Jij wel, jij niet!