Ander camouflagepatroon en voor het eerst ook model voor vrouwen: dit is het nieuwe uniform van onze militairen

Vanaf eind dit jaar krijgen zo'n 25.000 Belgische militairen een nieuw uniform. De oude dateren nog van de jaren 90. Voor het eerst krijgen vrouwen een eigen op hun snit gemaakte uniform. De nieuwe hoogtechnologische uniformen zijn grotendeels "made in Belgium". 

Al sinds midden jarig 90 dragen de Belgische militairen het typische groen-bruine uniform - met camouflagepatroon "Woodland". Dat zal nu veranderen, want vanaf november worden de militairen in een nieuw uniform gehesen. De hele operationele uitrusting, kledij en accessoires, wordt vernieuwd: op wol gebaseerde onderkledij, regenkledij, kogelwerend vest, en op termijn ook helm en rugzak. Vooral het nieuwe camouflagepatroon valt op, het is niet langer groen, maar eerder grijs. 

"Het nieuwe is de combinatie van lichtheid, stevigheid en comfort", zegt Michèle Sioen van "Sioen Industries":

Videospeler inladen...

De overheidsopdracht werd binnengehaald door een consortium van twee Belgische bedrijven, Sioen en Seyntex, die allebei verschillende onderdelen van het uniform produceren, en één Amerikaans bedrijf, Crye Precision, dat het patent heeft op de camouflagekleur. De volgende 15 jaar zal het consortium de kleerkast van de soldaten vullen. Het totale budget bedraagt 410 miljoen euro. 

Ontdek zelf de verschillen: de bovenste foto toont het uniform met het "Jigsaw"-camouflagepatroon, de onderste het nieuwe uniform met het "Multicam"-camouflagepatroon. 

Het nieuwe patroon is voor het eerst ook beschermd door een (Amerikaans) patent. Dat betekent dat het patroon niet mag worden nagemaakt zonder toestemming. 

Weg met "one-size-fits-all", ook model voor vrouwen

Het nieuwe ontwerp biedt meer comfort en bescherming én voor het eerst komt er ook een aangepaste snit voor vrouwen. "Maar tien procent van de Belgische militairen zijn vrouwen, dat is te weinig. Wij denken aan hen.

Zoë is een vrouw die deel uitmaakt van het testteam: "Eindelijk zijn er nu maten met kortere mouwen en bredere heupen. Echt op maat van een vrouwenlichaam. Vroeger was het toch wat behelpen." zegt Zoë. "En het is eigenlijk best mooi ook. Het straalt professionaliteit uit." 

Bij het ontwerp van het nieuwe uniform is extra rekening gehouden met morfologie. Er is een heel breed gamma nu aan maten, zowel voor mannen als vrouwen. Het is belangrijk dat vrouwen zich goed voelen in het uniform", vertelt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). 

Het nieuwe uniform bestaat uit in totaal 14 stuks

Hoogtechnologisch uniform "made in Belgium"

Het uniform bestaat uit nieuwe lichte, beschermende stoffen. Verschillende hoogtechnologische opties zijn verwerkt. Zo heeft een uniform een "badge" die oplicht door een infraroodkijker. Op die manier kunnen de Belgen zich 's nachts makkelijk onderscheiden, zonder direct zichtbaar te zijn voor anderen. De oplichtende badge kan vanzelfsprekend ook worden afgehaakt, en vervangen door een gewone niet zichtbare badge. 

Bij het uniform is er geopteerd voor een duurzame oplossing. Chemische finishes en membranen worden vermeden waar mogelijk. Er is ook een overeenkomst om de huidige kledij in gebruik op te halen, op een ecologische manier te verwerken en ze een tweede leven te geven.

De operationele kledij bestaat uit verschillende lagen (multi-layer) waarbij alle stukken complementair en geïntegreerd zijn. Zo kan er een optimale en aangepaste bescherming gegarandeerd worden voor zowel vrouwen als mannen. Met deze nieuwe uitrusting wordt eveneens het nieuwe camouflagepatroon Multicam® geïntroduceerd.

Het nieuwe uniform wordt aangeleverd door twee Vlaamse bedrijven: Seyntex en Sioen. Ze sloten een contract af voor 410 miljoen euro met Defensie en zullen daarvoor vanaf eind dit jaar alle uniformen bij defensie leveren, en dat vijftien jaar lang.

Michèle Sioen: "Het is een echte eer voor ons bedrijf dat we de komende vijftien jaar lang ons eigen leger mogen kleden, en dat met echte hoogtechnologische materialen die licht en sterk en ademend zijn". 

Meest gelezen