AFP or licensors

Primeur voor de VS: werknemers in Amazon-vestiging in New York willen een vakbond

In Alabama was het vorig jaar niet gelukt, maar op Staten Island in New York heeft een meerderheid van werknemers bij Amazon gekozen voor de oprichting van een vakbond. Dat is in de VS niets minder dan een mijlpaal voor de vakbeweging: het e-commerce-bedrijf geniet geen al te sterke reputatie inzake arbeidsvoorwaarden en heeft de vorming van vakbonden in zijn Amerikaanse vestigingen altijd proberen tegen te gaan.

De gangmaker van de vakbond Christian Smalls stak zijn hand in de lucht toen de uitslag bekend werd gemaakt. Hij had een tentje opgesteld buiten het bedrijfsgebouw van Amazon-vestiging JFK8 op Staten Island, om zijn collega's te overtuigen van het belang van een vakbond. Toen de kwestie aan het personeel werd voorgelegd, mochten 8.325 werknemers hun stem uitbrengen. 2.654 van hen stemden ja, 2.131 neen. Met 55 procent haalden de voorstanders een duidelijke meerderheid. 

In Europese ogen lijkt het een fait divers, maar in de VS is het groot nieuws. De vakbeweging als geheel staat daar veel zwakker en met name bij Amazon kreeg ze nooit voet aan de grond. Nochtans valt er volgens vakbondsactivisten veel aan te merken op de arbeidsomstandigheden, de werkdruk en de lonen bij dat bedrijf.

Bekijk hieronder het verslag van Björn Soenens, live vanuit New York:

Videospeler inladen...

Alabama, tweede kans

Vorig jaar pas was een eerdere poging om in een Amazon-depot een vakbond te starten nog mislukt. Dat was toen in Bessemer, in de zuidelijke staat Alabama, en die strijd om de vakbond kreeg heel wat media-aandacht. Er was sprake van intimidatie en druk op de werknemers vanwege de bedrijfsdirectie  - om tégen een vakbond te stemmen. Niemand minder dan president Joe Biden sprong toen in de bres voor het initiatief: ten allen tijde moesten werknemers in Amerika tenminste vrij en eerlijk kunnen kiezen voor of tegen vakbondsvertegenwoordiging. Hij noemde de vestiging niet, maar wel de staat. 

Niettemin werd het voorstel toen weggestemd. Maar volgens de National Labor Relations Board had het bedrijf wel degelijk ongepast veel druk uitgeoefend en moest de stemming worden overgedaan. Die nieuwe stemming vond deze week plaats, en ook nu stemden de meeste werknemers tegen: 993 tegen 875. Toch is het verhaal nog niet afgelopen, want de geldigheid van 416 betwiste stembiljetten wordt nog verder bekeken en die kunnen de uitkomst nog veranderen.  

BEKIJK - Onze VS-correspondent Björn Soenens maakte een jaar geleden deze reportage over de poging om een vakbond op te richten bij Amazon in Bessemer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen