© ATV

3M betaalt landbouwers samen 1,8 miljoen euro compensatie voor “no-regretmaatregelen”

Chemiebedrijf 3M moet 37 landbouwbedrijven in de buurt van de fabriek in Zwijndrecht samen een tegemoetkoming uitbetalen van 1,8 miljoen euro. De som dient ter compensatie van de impact van de zogenaamde no-regretmaatregelen, de voorzorgsmaatregelen die er gelden.

Bron: BELGA

Het bedrag werd bepaald door een stuurgroep met vertegenwoordigers van de landbouwsector, het departement Landbouw & Visserij en 3M zelf. De landbouwers konden de tegemoetkoming in februari aanvragen.

Zevenendertig landbouwbedrijven zullen een tegemoetkoming ontvangen voor de impact van de no-regretmaatregelen in het gebied rond de 3M-site in Zwijndrecht. Ten laatste in de maand mei zullen zij de compensatie van 3M ontvangen.

“Van bij het begin hebben we de doelstelling gehad om de landbouwers zo snel mogelijk een correcte vergoeding te kunnen uitkeren. Veel landbouwers hebben immers een groot omzetverlies geleden”, zegt Karl Vrancken, PFAS-opdrachthouder en tevens voorzitter van de stuurgroep. “Een tegemoetkoming van 1,8 miljoen voor de impact door de no-regretmaatregelen is redelijk. Deze tegemoetkoming door 3M is alvast een belangrijk signaal naar de samenleving en naar de gedupeerde landbouwers in het bijzonder.”

“We blijven ons engageren voor onze buurtbewoners en de lokale gemeenschappen in Zwijndrecht. Met de tegemoetkoming voor de landbouwers nemen we opnieuw een belangrijke stap voorwaarts,” zegt Rebecca Teeters, senior vice president verantwoordelijk voor PFAS-beheer bij 3M. “We willen voortbouwen op dit momentum voor de toekomst, en hiermee herbevestigen dat 3M haar verplichtingen nakomt en maatschappelijk verantwoord onderneemt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV