93-jarige "nazi-grootmoeder" veroordeeld tot 12 maanden cel omdat ze Holocaust ontkent

In Berlijn heeft een rechtbank de 93-jarige Ursula Haverbeck tot 12 maanden cel veroordeeld omdat ze de genocide op de joden door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk heeft ontkend tijdens openbare evenementen en in interviews.

Haverbeck was niet aan haar proefstuk toe. In het verleden heeft ze al verschillende keren boetes moeten betalen en ze zat in totaal ook al 30 maanden in de gevangenis omdat ze de Holocaust had ontkend. In Duitse media wordt ze ook wel eens de "nazi-grootmoeder" genoemd.

Nu was Haverbeck in beroep gegaan tegen een veroordeling uit 2017 en een uit 2020, omdat ze alweer had ontkend dat miljoenen joden systematisch werden vermoord door de nazi's. Zo beweerde de vrouw onder meer dat Auschwitz geen dodenkamp, maar louter een "werkkamp" was. In werkelijkheid zijn in het kamp van Auschwitz ruim 1 miljoen mensen vermoord.

Het is geen kennis die je verspreidt, het is vergif

Voorzitter van de rechtbank in Berlijn

De rechter oordeelde dat de straf van Haverbeck niet kon worden teruggeschroefd omdat ze geen tekens van berouw of verandering van ideeën had getoond tijdens de zittingen. "U bent geen holocaustonderzoeker, u bent een holocaustontkenner", zei de voorzitter van de rechtbank. "Dat is geen kennis die je verspreidt, het is vergif." Volgens de rechtbank was er geen andere straf dan een celstraf mogelijk voor de hoogbejaarde vrouw.

Meest gelezen