‘Mercury mysteries’, ‘Het complot tegen de waarheid’, ‘Zwijgen is geen optie’, ‘Patiënt Pedro’ en ‘Fichebak’ winnen eerste Vlaamse podcastprijzen

Shalini van den Langenbergh. ©  Hans Warreyn

In Kursaal Oostende zijn zaterdagavond tijdens het DS Podcastfestival de Oorkondes uitgereikt, de eerste Vlaamse podcastprijzen. Er werden vijf prijzen uitgedeeld, onder het toeziend oog van juryvoorzitter Wouter Deprez. Daarnaast was er ook een publieksprijs en een lifetime achievement award voor Xander De Rycke.

fee

Tijdens het eerste DS Podcastfestival in Oostende kregen podcasts eindelijk een volwaardig podium aangereikt. De uitreiking van de Oorkondes was het orgelpunt van dit gloednieuwe festival. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Wouter Deprez luisterde en selecteerde de vijf winnaars.

Volgende podcasts gingen met een Oorkonde naar huis:

Categorie Cultuur: Mercury mysteriesvan Radio Nostalgie, gemaakt door Shalini van den Langenbergh.

Mercury Mysteries duikt in het legendarische leven én de muziek van Freddie Mercury.

Categorie Nieuws: Het complot tegen de waarheidvan De Standaard en het Hannah Arendt Instituut , door Lise Bonduelle, Fien Dillen, Joris Engels, Nathalie Van Raemdonck en Wouter Woussen

Veel complottheorieën klinken zo van de pot gerukt dat je je afvraagt wie ze gelooft. Maar bizar of niet, ze zijn populairder en gevaarlijker dan je denkt. Het Complot tegen de Waarheid gaat op zoek naar de drijvende krachten achter complottheorieën.

Categorie Talk: Zwijgen is geen optievan Anthony Bosschem en Tom Mahy

Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.

Categorie Story: Topdokters: patiënt Pedrovan Goplay door Pedro Elias, Ann Dieudonné en Wouter Van Driessche

‘Het eerste wat ik doe wanneer ik ‘s ochtends wakker word,’ zegt Pedro Elias, ‘is voelen of mijn hart nog klopt. Of ik nog leef. Ik ben een hypochonder. Zo’n mens voor wie elk hoestje een doodsvonnis is.’ Zijn plan is eenvoudig. Hij wil zichzelf preventief laten screenen op wat kan en wat mag. Bij zo veel mogelijk topdokters. En jij mag meeluisteren. Ook als het spannend wordt. En pijnlijk. En intiem. En gênant.

Categorie Inzicht: Fichebak van Sporza door Matthijs Van Mierlo, Pedro Detailleur, Joris Van Damme en Thomas Gillis

Fichebak is een podcast die elke aflevering in de wereld van één sportterm duikt. Pitstop, penalty, duivenkot of kermiskoers, het kan allemaal aan bod komen. De makers gaan op zoek naar de strafste sportverhalen en de beste analyses. Ze praten met experten, met topsporters en met fans. Ze nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.

De Publieksprijs was voor De volksjuryvan Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. Tijdens deze podcast speculeren Laura en Silke op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken.

Xander De Rycke werd beloond met een carrièreprijs voor zijn pionierswerk als podcastmaker in Vlaanderen. Met Mosselen om half twee was Xander De Rycke in 2011 een van de eerste Vlaamse podcastmakers. Wekelijks geeft hij een stand van zaken, afgewisseld met gesprekken met bekendere medemensen. Ook zijn podcast Ben je nog aan het kijken? blijft na twee seizoenen nog altijd groeien. In die podcast praat hij met fans en makers over hun favoriete televisieserie.