Van "De kleine prins" tot de Oriënt Express: 21 tips voor uitjes voor jong en oud in de paasvakantie

De paasvakantie is halfweg, misschien hebben jij of je kinderen intussen wat inspiratie nodig om de dagen nuttig of aangenaam te vullen. Ontdek hieronder liefst 21 tips voor een culturele uitstap naar tentoonstellingen die momenteel in Vlaanderen en Brussel lopen.

banner

Geel is de stad van de heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken. In de Sint-Dimpnakerk zijn ware kunstschatten te zien: zeven pas gerestaureerde panelen met de legende van Dimpna, rond 1505 geschilderd door Goossen van der Weyden, kleinzoon van Rogier.  Het verhaal wordt tot leven gebracht door acteurs Nico Sturm en Tom Audenaert. Het Gasthuismuseum toont nog meer afbeeldingen van Dimpna, onder meer "santjes" of heiligenprentjes uit vroeger tijden. Open van woensdag tot en met zondag én op paasmaandag.

Als je toch in de Kempen bent, mis dan niet de verrassende combinatie van de klassiekere schilder Jakob Smits met het werk van de Antwerpse futurist Jules Schmalzigaug. Met leuke audiocommentaar van Guy Mortier, tot 8 mei in het Jakob Smitsmuseum in Mol. Elke namiddag open, behalve op maandag en dinsdag.

banner

Oostende gaat al jaren prat op indrukwekkende streetart. Daar komen nu nog 12 muurschilderijen bij, van de hand van internationale artiesten. Je kan hen zelfs aan het werk zien in de eerste week van de paasvakantie. Als ze klaar zijn, dan is Oostende alles samen 71 murals rijk, allemaal te ontdekken via de app van The Crystal Ship

banner

Krachtig en blijvend actueel: de tekeningen en houtsneden van Frans Masereel, een van onze grootste internationale kunstenaars. 50 jaar na zijn dood is een ruime selectie grafiek te zien in het MSK in Gent (elke dag behalve maandag) en het Amsab belicht zijn vriendschap met allerlei schrijvers (open op weekdagen en zondag).

banner

70 jaar geleden ondertekenden 24 landen het vluchtelingenverdrag van Genève. Wetten en politieke akkoorden zijn één ding, wat het echt betekent om op de vlucht te zijn, zien we helaas elke dag in het Journaal én in een expo in het Red Star Line Museum van Antwerpen.  

banner

Eén op de vijf vrouwen in de wereld is een Chinese. Tijd voor een historische en actuele kennismaking.  “Chinese vrouwen. Een modern avontuur” is het thema van een nieuwe tentoonstelling in het Musée de Mariemont in Morlanwelz (Henegouwen), met veel Aziatische en archeologische kunstschatten, bovendien gelegen in een schitterend oud park. 

banner

Onder het station van Luik-Guillemins worden af en toe tentoonstellingen georganiseerd voor jong en oud. Na Toetanchamon en Napoleon staat nu Japan centraal. In de hele breedte: van gastronomie tot religie en manga. Een kennismakingsexpo om je in onder te dompelen. "I love Japan" is elke dag open.

banner

“Dit is geen piemeltentoonstelling”, zegt de curator van het Gentse wetenschapsmuseum GUM over “Phallus? Norm en vorm”.  Wat het dan wel is? Een expo op het snijvlak van wetenschap en kunst die toch wel de blik naar beneden richt, op de mannelijke, maar ook de vrouwelijke geslachtsorganen. Elke dag open behalve woensdag, tot 8 januari.

BEKIJK: Phallus in het Journaal (22 maart 2022)

Videospeler inladen...
banner

Klavecimbels en virginalen leverden de muzikale soundtrack van Antwerpen ten tijde van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens. De instrumenten werden in Antwerpen gemaakt en waren een belangrijk exportproduct. In Museum Vleeshuis maak je kennis met de originele klavierinstrumenten, terwijl je de muziek beluistert. Van donderdag tot zondag én op paasmaandag open. Het Snijders&Rockoxhuis toont schilderijen van grote namen als Jacob Jordaens en Jan Steen, waarop al die wonderlijke klavecimbels en ook orgels staan afgebeeld.  Elke dag open, niet op gewone maandagen, maar wel op paasmaandag.  

banner

"De kleine prins" is een wereldberoemd filosofisch sprookje van Antoine de Saint-Exupéry. De dromerige sfeer van het verhaal opsnuiven kan in Paleis 2 op de Heizel, waar ook het avontuurlijke leven van de schrijver uit de doeken wordt gedaan, aan de hand van veel archiefmateriaal. Tot en met 30 juni, elke dag behalve maandag. 

banner

De Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk van Antwerpen, de laatste rustplaats van de beroemde barokschilder Peter Paul Rubens,  was de winnaar van de Erfgoedchallenge. Wil je je nog vergapen aan zijn altaarstuk "De Madonna omringd door heiligen", dan moet je snel zijn. De kapel gaat deze zomer dicht voor renovatie.

banner

Rinus Van de Velde toont in Bozar niet enkel zijn bekende enorme tekeningen in houtskool, maar ook grappige in klei geboetseerde taferelen of een auto of een treinstel op ware grootte in ... karton. Niet te missen: de gekke film waarin Van de Velde in die speelgoedauto door kartonnen bergen rijdt.  Tot en met 15 mei in Bozar, elke dag behalve maandag.

Het Paleis voor Schone Kunsten, het gebouw van Bozar, is trouwens jarig. Op 4 april 1922 werd het startsein gegeven voor de bouw van het prachtige pand, ontworpen door onze bekendste architect, Victor Horta. Dat eeuwfeest wordt gevierd met hedendaagse kunstenaars en dansers. 

BEKIJK: Rinus Van de Velde gidst door zijn eigen tentoonstelling (Journaal, 18 februari 2022)

Videospeler inladen...
banner

Weet je nog, die lockdown? Toen we niet veel meer konden doen dan naar buiten kijken? In maart 2020 werd de Belgische Facebookgroep "View from my window" opgestart, met nu meer dan 3 miljoen leden. Uit de hele wereld blijven mensen het uitzicht uit hun venster delen. In het Atomium in Brussel is een selectie van meer dan 400 van die foto's te zien; een expo die elke dag open is. Al iemand heimwee naar dat binnenzitten?  

banner

Een buitenkans in Museum De Reede in Antwerpen: tientallen tekeningen van Léon Spilliaert uit privébezit, die zelden te zien zijn. Zelfportretten die dwars door je heen kijken, maar ook fraaie boekillustraties. "Met een fijn penseel en Oost-Indische inkt kon hij een droomwereld scheppen," zegt de curator. Tot 16 mei, van vrijdag tot en met maandag.

banner

Het Joods Museum van Brussel toont minimalistische kunst van de hand van de Amerikaan Sol LeWitt. Geometrische vormen, streepjes en vlakken in opvallende kleuren of net in zwart-wit. Een duizelingwekkende tentoonstelling, elke dag open behalve op maandag, tot 31 juli. 

BEKIJK: Belgische kunststudenten laten de muurschildering van Sol LeWitt groeien in het Joods Museum

Videospeler inladen...
banner

Last call voor deze succesvolle tentoonstelling in Trainworld in Schaarbeek. De paasvakantie is de laatste kans om doorheen échte wagons van de échte Orient Express te lopen en weg te dromen. Tot en met 17 april, elke dag behalve maandag.

BEKIJK: Aan boord van de Orient Express (Laat, 26 oktober 2021)

Videospeler inladen...
banner

Nood aan een boosterprik vol kleur en optimisme? Dan is de expo met popart uit binnen- en buitenland in het SMAK in Gent warm aanbevolen, die tot 8 mei loopt.  Tot 24 april is er ook "De kleine catalogus", een speelse tentoonstelling samengesteld door kinderen zelf. Elke dag open, behalve maandag.

BEKIJK: Popart in het Journaal (25 november 2021)

Videospeler inladen...
banner

Winkeltje spelen vroeger en nu kan in het Industriemuseum in Gent. Van de buurtwinkel-met-zegeltjes tot de "homo delivero". Nostalgie verzekerd en de kritische kijk op consumeren krijg je er gratis bij. Tot 28 augustus, elke dag behalve woensdag.

banner

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde: een grafveld en resten van gebouwen. Wie waren die vroege kustbewoners, de Merovingen of Merovingers? Expo in het Abdijmuseum Ten Duinen, met als extraatje bouwwerken van Lego. Elke dag behalve maandag.   

banner

Bijzondere materialen gebruikt kunstenaar Kasper Bosmans voor zijn schilderijen, tekeningen, installaties en performances. Wat dacht je van kunst met melk, zand en marmer? Te ontdekken in museum Wiels in Brussel.  Elke dag behalve maandag.

BEKIJK: Kasper Bosmans geeft zelf toelichting in het Journaal (4 maart 2022)

Videospeler inladen...
banner

Labiomista, het park van kunstenaar Koen Vanmechelen is weer open vanaf 1 april. 24 hectaren openluchtexpositie met (levende) kunstwerken en installaties. Naast de stokpaardjes van Vanmechelen -  bioculturele diversiteit, vruchtbaarheid, identiteit of mensenrechten - is het thema dit seizoen toepasselijker dan ooit: "vrijheid".  Het wonderlab van de kunstenaar is elke dag toegankelijk behalve op maandag. Maar wél open op paasmaandag.

BEKIJK: Labiomista in Genk (Journaal, 5 april 2021)

Videospeler inladen...
banner

Piet Mondriaan, de grote vernieuwer in de hedendaagse kunst, werd anderhalve eeuw geleden geboren. En dat wordt feestelijk herdacht op verschillende plaatsen in Nederland. De vlag "Mondriaan 150" wappert boven zijn geboortehuis in Amersfoort. Het Kunstmuseum in Den Haag laat zien hoe groot Mondriaans invloed was op zijn tijdgenoten en op wie na hem kwam.

Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan - 1942-1944
Gemeentemuseum Den Haag

Meest gelezen