Koning Filip nam zijn tijd in Avelgem.

Royals - "Kringloopwinkel heus niet beneden het niveau van een koning", zakgeld is leergeld bij Máxima: "Op is op"

Een koning vindt een kringloopwinkel maar minnetjes? Koning Filip hielp dat misverstand deze week fijntjes de wereld uit. Op de herdenking voor de Britse prins Philip kozen heel wat vrouwen bewust voor donkergroen als kleur. Hoezo? Ook de Nederlandse koningin Máxima deed al eens een miskoop. En ex-minnares Corinna ligt op ramkoers met de Spaanse oud-koning Juan Carlos. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Brief kringloopwinkel overtuigt koning Filip

Terwijl de Oekraïense president Volodimir Zelenski de Kamer van ons land toesprak, liep koning Filip rond te snuffelen in de kringloopwinkel van Avelgem. (Filip liet zich in de Kamer wel vertegenwoordigen door zijn kabinetschef Vincent Houssiaux, red.) In de kringloopwinkel krijgen gebruikte voorwerpen een tweede leven aan een lagere prijs en het bedrijf biedt jobs op maat aan voor wie moeilijker werk vindt. 

Een koning is wel iets anders gewoon

Een klant die Rino Feys van de kringloopwinkel uitdaagde

Baas van de winkel Rino Feys deed zijn verhaal aan Radio 2, want het bezoek van de koning begon als "een grap" in oktober. Toen een klant hoge verwachtingen leek te hebben, pakte Feys ermee uit dat koning Filip zou komen. Maar de klant geloofde hem niet. "De koning is wel iets anders gewoon. De kringloopwinkel is beneden zijn niveau", antwoordde de man. Het bleef bij Feys stevig nazinderen. Hij trok zijn stoute schoenen aan en schreef een brief naar het paleis.

Tot zijn vreugde was het antwoord positief. Filip ging graag in op het aanbod. "Hij was oprecht geïnteresseerd", zegt Feys die de koning ontving. "Hij maakte grapjes en ging met iedereen een praatje slaan. Een fantastische ervaring voor de medewerkers. Hij wist ook veel over de winkel. De koning had duidelijk zijn huiswerk gemaakt." Of Filip iets heeft gekocht? Nee. "Ik ben hier vandaag niet om te kopen", reageerde hij bij Feys.

Donkergroen als rouwdracht en eerbetoon

Op de herdenkingsplechtigheid van de Britse prins Philip in Westminster Abbey viel het - op de voorste rij vooral - op: heel wat vrouwelijke royals droegen een donkergroene outfit. Toeval? Tuurlijk niet. De specifieke tint wordt "Edinburgh green" genoemd, Philip was de hertog van Edinburgh. Donkergroen is ook een van de kleuren van (halve) rouwdracht, het wordt vaak gecombineerd met zwart. 

Bekijk hier koningin Elizabeth II, de hertogin van Cornwall (Camilla) en prinses Anne in Edinburgh green:

Videospeler inladen...

Naast de Queen, Camilla en Anne droegen ook de Nederlandse prinses Beatrix en de Spaanse koningin Letizia donkergroen. Het ensemble van Camilla had nog een diepere betekenis. Haar outfit was dezelfde die ze koos toen haar schoonvader Philip de militaire functie van colonel-in-chief van het infanterieregiment The Rifles overdroeg aan haar (zie foto hieronder). Het was Philips laatste publieke optreden op 22 juli 2020.

Edinburgh green was ook de kleur van de livrei (dienstkleding, de uniformen) bij de hofhouding van Philip. De weetjes over de prins op de site van de Britse koninklijke familie verklappen ook dat Philip de kleur verkoos voor zijn auto's die hij privé gebruikte. Denk maar aan de Land Rover die vorig jaar zijn kist vervoerde bij zijn uitvaart.

Avalon All rights reserved.

Ook Máxima deed al eens een miskoop

Vrienden hadden FunX-dj Fernando Halman uitgelachen, maar het bleek geen 1 aprilgrap te zijn: de Nederlandse koningin Máxima bezocht vrijdag zijn radioprogramma "Start!". In de Week van het Geld kwam de koningin praten over verantwoord omgaan met geld. Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken en ze studeerde zelf economie.

Hoewel de ouders van Máxima bemiddeld waren, moesten haar zussen en broers het redden met zakgeld en eigen initiatieven."Mijn ouders waren heel streng", aldus de koningin. "We weten uit onderzoek dat het belangrijk is dat ouders daarin een goed voorbeeld geven. Dat kan voorkomen dat kinderen later financiële problemen ervaren. (...) Je moet kinderen duidelijk maken dat het gevolgen heeft als het geld op is."

Als de kinderen hun zakgeld kwijtraken, ga ik ze niet redden

Voor koningin Máxima is zakgeld = leergeld

Haar drie dochters krijgen ook zakgeld. Máxima vertelt hoe de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane soms hun zakgeld kwijtraken en vervolgens in tranen bij moederlief komen aankloppen. "Ik ga je niet redden", antwoordt ze dan consequent. Ze noemt zakgeld daarom leergeld.

De jonge Máxima kluste vroeger bij voor een extraatje. "Ik gaf wiskundelessen aan kinderen. Ik ben heel goed met cijfers en een echte rekenfreak." De centen werden gebruikt voor oorbellen of iets voor het haar, bekent ze. "Ik heb dingen gekocht waarvan ik (achteraf) dacht: wat héb je daar nu aan?!" Iedereen maakt dus fouten. Maar wat is een fout? "Als je geen overzicht houdt van wat erin en eruit gaat, dan kan je niet plannen", geeft Máxima als les mee.

Liet Juan Carlos zijn ex bespioneren of niet?

Het proces in Londen tegen oud-koning Juan Carlos van Spanje is voorlopig stilgelegd tot 8 juli. De rechter wil het besluit in een beroep afwachten dat door de advocaten van de koning is aangetekend. Zij willen dat Juan Carlos van onschendbaarheid kan genieten. Dat is een bijzondere juridische positie die maakt dat een persoon niet vervolgd kan worden. 

Juan Carlos draagt in Spanje nog altijd een koninklijke titel. Hij probeert op basis van die titel immuniteit te verkrijgen bij de Londense rechtbank. Dat statuut geldt in Spanje waar Juan Carlos enkel door een hooggerechtshof kan worden berecht. Maar in Londen denkt men daar anders over: in eerste aanleg oordeelde de rechter dat de 84-jarige Juan Carlos geen staatshoofd meer is en zich niet kan beroepen op onschendbaarheid (zoals zijn zoon koning Felipe wel kan).
 
Het proces waar het om draait, is aangespannen door een voormalige maîtresse van Juan Carlos. Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (58), die in Engeland woont, beschuldigt hem ervan dat hij haar jarenlang heeft lastiggevallen en bedreigd. Ze klaagt hem bovendien aan voor laster en eerroof. Juan Carlos zou onder meer geregeld hebben dat de Britse en Spaanse geheime diensten Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn bespioneerden. Ze eist nu een aanzienlijke schadevergoeding én een contactverbod.

De Spaanse koning Juan Carlos en Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn in 2006 bij een prijsuitreiking in Barcelona..

Het is geen staatsgeheim dat koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofía al jaren gescheiden leven van tafel en bed. Zij woont in het Zarzuelapaleis in Madrid, hij leeft sinds een corruptieschandaal teruggetrokken in de Verenigde Arabische Emiraten. Van 2004 tot 2009 had Juan Carlos een relatie met Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Een breuk die Juan Carlos maar moeilijk kon verkroppen, althans dat beweert zijn ex. De voormalige koning ontkent alles.

Ik moest het geld beschikbaar houden

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn

De relatie kwam pas in 2012 aan het licht toen de koning zijn heup brak op vakantie in Botswana. Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn vergezelde hem op die safarireis (inclusief omstreden olifantenjacht). Ze kreeg van Juan Carlos een bedrag tussen de 50 en 65 miljoen euro, "een cadeautje uit liefde" en "uit schuldgevoel". Volgens de ex-minnares moest ze dat geld ook beschikbaar houden voor Juan Carlos. Ze zou dat geweigerd hebben. De koning zou haar daarop hebben beschuldigd van diefstal en haar reputatie om zeep hebben geholpen bij zakenpartners, waardoor ze haar broodwinning zo goed als verloor.   

Het Zwitserse gerecht verdacht Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn ervan geld wit te wassen, omdat de ontvangen miljoenen van smeergeld kwam dat de koning had gekregen voor zijn tussenkomst bij de bouw van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Eind vorig jaar ging Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn nog vrijuit voor die beschuldiging en stopte Zwitserland het onderzoek wegens een gebrek aan bewijzen.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn woonde de zitting in de rechtbank van Londen deze week bij.

Meest gelezen