1 / 3
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Westerlo keert na vijf jaar terug naar 1A! Feestje in het Kuipje: “Deze titel is meer dan verdiend”

Westerlo keert na vijf jaar terug naar de hoogste Belgische voetbalklasse. De Kemphanen lieten het zaterdag nog na om de promotie eigenhandig af te dwingen op het veld van Lommel, maar een dag later was de titel alsnog een feit. RWDM morste met de punten tegen Deinze, waardoor de kloof met de Kempenaars onoverbrugbaar is en de champagne eindelijk ontkurkt mocht worden in het Kuipje.

hvg, bdh

Er valt overigens weinig af te dingen op de promotie van KVC Westerlo. Jonas De Roeck en de zijnen stonden vanaf speeldag 3 alleen aan de leiding in 1B en gaven die koppositie niet meer af. De voorsprong op de eerste achtervolgers ging meer dan eens in de dubbele cijfers. De laatste weken vergat Westel het af te maken, onder meer met nederlagen tegen Virton, Lierse K. en Lommel, maar nu kan het toch ietwat opgelucht ademhalen. RWDM, dat deze winter flink had bijgekocht, was in goede doen en zette de Kempenaars lichtjes onder druk. Tot vandaag dus. Deinze won met 3-0 en nu is de titel, waarvan iedereen al wist dat die naar Westerlo zou gaan, ook mathematisch binnen.

Westerlo verdween in 2017 van het hoogste toneel en bouwde de voorbije jaren gestaag en met de hulp van Turkse investeerders aan de weg terug. Het was er onder Bob Peeters al eens dicht bij. In het seizoen 2019-2020 behaalde Westerlo de meeste punten in 1B, maar ‘vergat’ het een periodetitel te pakken. Dat jaar mochten de nummers 3 en 5 -periodekampioenen OHL en Beerschot- mede door de uitbraak van het coronavirus naar 1A stijgen. Dat systeem is intussen afgeschaft en nu mag het titelfeestje, in het eerste jaar onder trainer Jonas De Roeck, wel losbarsten.

Champagne en t-shirt

Zo zwijgzaam de spelers zaterdag afdropen in Lommel, zo euforisch was de sfeer zondagavond. Op initiatief van aanvoerder Lukas Van Eenoo, Igor Vetokele en Koen Van Langendonck verzamelden de spelers om 19.00u in de grote receptieruimte van het Kuipje om de wedstrijd tussen Deinze en RWDM samen te volgen. De technische staf deed dat in het themacafé. Bij elk doelpunt van Deinze gingen de aanwezigen uit het dak. Om 21.52u - bij het laatste fluitsignaal in Deinze - kon de champagne ontkurkt worden en kregen de spelers een t-shirt met KVC Westerlo kampioen 2021-2022.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We wisten dat Deinze in staat was om RWDM te verslaan”, zei Lukas Van Eenoo met een uitgestreken gezicht. “Daarom namen we het initiatief om samen te komen. Oké. Kampioen worden op het veld is misschien nog net een ander gevoel. Maar ook dit voelt supergoed.”

Centrale verdediger Rubin Seigers deelde in de feestvreugde. “Deze titel is dik verdiend. We domineerden van in het begin van het seizoen het kampioenschap. Vanaf speeldag drie gingen we alleen aan de leiding en die leidersplaats stonden we nooit meer af. Met onze sterke start legden we de basis voor deze bekroning. Daarop konden we bouwen. De laatste weken ging het wat moeizamer. Maar dat neemt niet weg dat er op deze titel niets valt af te dingen. Zelf voelde ik geen titelstress. Ik had in ieder geval niet het gevoel dat de nederlagen tegen Virton, Lierse en Lommel iets met stress te maken had. We hadden gewoon telkens pech in de afwerking en onze tegenstanders hadden het geluk dat wij soms in eerdere wedstrijden hadden. Het is een tikkeltje jammer dat we de titel met een dag vertraging veroveren. Mijn slaap laat ik er niet voor. Het enige wat telt is die eerste plaats.”

 ©  BELGA

Met nog twee wedstrijden voor de boeg - vrijdag een verplaatsing naar Moeskroen en op paaszondag een thuiswedstrijd en prestigeduel tegen eerste achtervolger RWDM - telt Westerlo een voorsprong van zeven punten.

LEES OOK. COMMENTAAR. “De gezelligste club van ‘t land is terug! Alleen al daarom is Westerlo een aanwinst voor 1A”

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL