©  AFP

Orban claimt verkiezingsoverwinning in Hongarije, na ruime voorsprong op concurrentie

De Hongaarse premier Viktor Orban lijkt op weg naar een verkiezingsoverwinning. Op basis van de eerste resultaten zondagavond ligt zijn Fidesz-partij ruim voor op de oppositie en kan Orban aanblijven als premier. Orban zelf heeft de verkiezingsoverwinning al opgeëist.

Arthur De Meyer

In Hongarije worden 93 van de 199 parlementsleden verkozen via zogenaamde partijlijsten. De stemmen worden dan verdeeld onder de kandidaten op die lijsten. De rest van de parlementsleden wordt per district.

Met 36 procent van de lijststemmen geteld, lijkt de regerende Fidesz-partij op weg naar een overwinning. Ruim de helft, 58 procent, van die stemmen waren voor Fidesz. De oppositie strandt momenteel op 30,4 procent. Nog volgens Reuters ligt de partij van Orban voor in 88 van de kiesdistricten, de oppositie in slechts 18. De leider van de oppositie, Péter Márki-Zay, moest in zijn kiesdistrict de duimen leggen voor de kandidaat van Fidesz.

Nog eentje bij

Het ziet er dus naar uit dat de Hongaarse kiezers Orban een vierde opeenvolgende termijn als premier gunnen. In totaal zou het zijn vijfde zijn. Van 1998 tot 2002 was hij al premier van Hongarije. De kiezers belonen hem dus voor zijn afwachtende houding rond de oorlog in Oekraïne. Zo stelde Orban geen veto tegen de Europese sancties, maar gaf wel mee ze niet te onderschrijven. Ook vaardigde hij een verbod uit op (Europese) wapentransporten over Hongaars grondgebied. Daarnaast ziet het ernaar uit dat zijn conservatieve campagne met een sterke nadruk tegen LGBTQ-thema’s – vermomd als een pleidooi voor klassieke christelijke waarden – én beloftes om de inflatie en stagnerende economie aan te pakken, zeker op het platteland succes hebben geboekt. Verwacht wordt dat de grote steden de kloof tussen de autoritaire Orban en oppositie nog wat gaan verkleinen, maar niet teniet gaan doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer