© Reuters

Human Rights Watch spreekt van oorlogsmisdaden in Boetsja: “Opzettelijke wreedheid tegen Oekraïense burgers”

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft Rusland zich bezondigd aan verschillende inbreuken op het oorlogsrecht. Het gaat onder meer om verkrachting, executies en ander ongerechtvaardigd geweld tegen de burgerbevolking. De Oekraïense president Volodimir Zelenski vreest dat er nog “vreselijkere dingen in het verschiet kunnen liggen” dan wat tot nu toe is onthuld over de mogelijke oorlogsmisdaden in Boetsja.

Annelies Baeten

“Onuitsprekelijke, opzettelijke wreedheid en geweld tegen burgers.” Zo omschrijft Hugh Williamson, directeur bij Human Rights Watch voor Europa en Centraal-Azië, de situatie in Oekraïne. De ngo interviewde tien mensen die ofwel getuige waren van Russische oorlogsmisdaden of er zelf het slachtoffer van werden. Er is sprake van verkrachting, moord, en plunderingen. De oorlogsmisdaden deden zich volgens de ngo voor in de Russische bezette gebieden rond Tsjernihiv, Charkov en Kiev – waaronder ook Boetsja.

Volgens de Conventie van Genève mogen burgers en krijgsgevangenen niet worden gedood, verkracht, gefolterd of onmenselijk behandeld. Ook plunderen en roven zijn verboden onder het oorlogsrecht. “Rusland heeft een internationale wettelijke verplichting om de vermeende oorlogsmisdaden door zijn soldaten onpartijdig te onderzoeken”, zegt Williamson.

Zelenski: “Topje van de ijsberg”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vreest dat wat zich afspeelde in Boetsja vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg is. In andere regio’s die onder Russische controle staan zouden “nog meer doden en mishandelingen” aan het licht kunnen komen, aldus Zelenski in een videoboodschap.

“Dit is de aard van de Russen die naar ons land zijn gekomen. Het zijn bruten die niet weten hoe ze het anders moeten doen”, klinkt het. Hij voegde er nog aan toe dat de moeders van de Russische soldaten de lichamen zouden moeten zien van de vermoorde mensen in Boetsja om te zien wat hun zonen hebben aangericht.

“Wat hebben deze mensen gedaan? Waarom werden ze vermoord?” vraagt Zelenski zich af. “Waarom werden gewone burgers doodgemarteld in een vreedzame stad? Waarom werden vrouwen gewurgd nadat de oorbellen uit hun oren waren getrokken? Hoe konden ze vrouwen verkrachten en vermoorden voor de ogen van hun eigen kinderen? Waarom reden ze over lichamen met tanks? Wat heeft Boesja met Rusland gedaan?”

Gevolgen voor Poetin?

Wat de gevolgen kunnen zijn voor Rusland en voor president Vladimir Poetin? “Het zal een lang proces zijn van tientallen jaren om alles te reconstrueren wie voor wat verantwoordelijk kan worden gesteld, maar Rusland zal hier zeker voor boeten”, zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. “De tijd dat dictatoren van massamoorden hiermee wegkwamen is voorbij. Anno 2022 kan dit niet meer. De kans is zelfs groot dat Poetin zich ooit voor een rechtbank zal moeten verantwoorden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER