© Reuters

Orban claimt verkiezingsoverwinning en noemt Zelenski een ‘opponent’: “Deze zege is zeker vanuit Brussel te zien”

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft een nieuwe verkiezingsoverwinning geboekt. Voorlopige resultaten wijzen uit dat zijn Fidesz-partij ruim voorligt op de oppositie en hij kan allicht aanblijven als premier. Orban zelf heeft de verkiezingsoverwinning al opgeëist, zijn opponent Péter Márki-Zay heeft zijn nederlaag toegegeven.

Arthur De Meyer, joro

In Hongarije worden 93 van de 199 parlementsleden verkozen via zogenaamde partijlijsten. De stemmen worden dan verdeeld onder de kandidaten op die lijsten. De rest van de parlementsleden wordt per district.

Met 91 procent van de lijststemmen geteld, is de regerende Fidesz-partij op weg naar een overwinning. Ruim de helft, 53 procent, van die stemmen waren voor Fidesz. De oppositie strandt momenteel op 34 procent. Nog volgens Reuters ligt de partij van Orban voor in 88 van de kiesdistricten, de oppositie in slechts 18. Een nieuwe tweederde meerderheid in het parlement ligt voor het grijpen voor Orbans partij. De leider van de oppositie, Péter Márki-Zay, moest in zijn kiesdistrict de duimen leggen voor de kandidaat van Fidesz.

Nog eentje bij

Het ziet er dus naar uit dat de Hongaarse kiezers Orban een vierde opeenvolgende termijn als premier gunnen. In totaal zou het zijn vijfde zijn. Van 1998 toto 2002 was hij al premier van Hongarije. De kiezers belonen hem dus voor zijn afwachtende houding rond de oorlog in Oekraïne. Zo stelde Orban geen veto tegen de Europese sancties, maar gaf wel mee ze niet te onderschrijven. Ook vaardigde hij een verbod uit op (Europese) wapentransporten over Hongaars grondgebied. Daarnaast ziet het ernaar uit dat zijn conservatieve campagne met een sterke nadruk tegen LGBTQ-thema’s – vermomd als een pleidooi voor klassieke christelijke waarden – én beloftes om de inflatie en stagnerende economie aan te pakken, zeker op het platteland succes hebben geboekt. Verwacht wordt dat de grote steden de kloof tussen de autoritaire Orban en oppositie nog wat gaan verkleinen, maar niet teniet gaan doen. Fidesz haalde in 2018 namelijk een stuk minder stemmen (49,27 procent). Sinds 2010 heeft Fidesz een tweederdemeerderheid in het parlement.

De opkomst van de verkiezingen lag op 68,7 procent, bijna even hoog als het record van vier jaar geleden. De volledige officiële uitslag wordt pas later deze week verwacht. Orban zelf heeft intussen de overwinning al opgeëist. “We hebben gewonnen”, schrijft hij op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens zijn overwinningsspeech sprak Orban van een uitzonderlijke overwinning. “Ze is zo groot dat ze waarschijnlijk vanop de maan te zien is, en zeker vanuit Brussel”, aldus Orban, daarmee verwijzend naar zijn omstreden relatie met de Europese Unie. In zijn speech vernoemde Orban ook de Oekraïense president Zelenski ook als één van de “opponenten” die hij in deze race diende te overwinnen. Orban staat bekend als nauw verbonden met de Russische president Poetin.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER