Experts: "Oekraïense vluchtelingen moeten gevaccineerd worden tegen mazelen"

Oekraïense vluchtelingen die naar ons land komen, moeten gevaccineerd worden tegen mazelen. Dat zeggen enkele experts in De Standaard. Een goed moment om ook Belgen die niet gevaccineerd zijn, alsnog in te enten, klinkt het ook nog.

De mazelen zijn een infectieziekte die gevaarlijk is voor iedereen die niet ingeënt is. De ziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking of hersenontsteking. Het overlijdenscijfer ligt op ongeveer op  1 op de 1000 infecties, zowel bij kinderen als volwassenen.

In België is er een goede vaccinatiegraad (95 procent) tegen de mazelen bij mensen onder de 20 jaar, ook al is het geen verplicht vaccin. Kinderen krijgen de eerste dosis op de leeftijd van 12 maanden, de tweede dosis volgt als ze 11 of 12 jaar zijn. Dat verloopt doorgaans via Kind en Gezin, de huisarts of de schoolgeneeskundige diensten.

Maar tussen 20 en 40 jaar zijn er heel wat Belgen kwetsbaar. "Dat komt omdat zij 20 à 30 jaar geleden niet of niet volledig gevaccineerd zijn geweest. Misschien een beetje nonchalance uit het verleden. En dat moeten we nu rechtzetten", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen. "Bij de groep die ouder is dan 40 heeft een deel natuurlijke immuniteit opgebouwd. Toen was er nog geen systematische vaccinatie en circuleerden de mazelen nog."

In Oekraïne en een aantal andere Oost-Europese landen ligt de vaccinatiegraad een pak lager. "In Oekraïne is die de voorbije jaren geëvolueerd van 40 naar 80 procent, maar dat is te weinig om circulatie van het virus tegen te gaan", zegt Van Damme. "Daarom raden we aan om de Oekraïense vluchtelingen te vaccineren tegen mazelen, maar ook tegen polio, kinkhoest en tetanus. En wij moeten van deze opportuniteit gebruik maken om de Belgen tussen 20 en 40 jaar die niet gevaccineerd zijn, een extra dosis geven zodat we geen risico's lopen."

Meest gelezen