Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Joe Biden roept op tot proces voor "oorlogsmisdaden" in Boetsja

De Amerikaanse president Joe Biden roept op tot een proces voor "de oorlogsmisdaden" in Oekraïne. Hij reageert daarmee op de beelden uit de regio rond Kiev. Biden heeft de Russische president Vladimir Poetin opnieuw een "oorlogsmisdadiger" genoemd. Hij zegt ook dat hij meer sancties wil opleggen aan Rusland. Ook meerdere Europese landen vragen nieuwe sancties, de EU zal die "met spoed" bekijken, zegt hoog vertegenwoordiger Josep Borrell. 

Afgelopen weekend werden foto's en video's verspreid over wreedheden in Oekraïne. De beelden werden gemaakt nadat Oekraïense troepen dorpen en steden ten noordwesten van Kiev opnieuw ingenomen hebben, na het vertrek van de Russische troepen.

In die verlaten gebieden zijn lichamen ontdekt in massagraven, maar her en der lagen ook lijken van burgers in straten en huizen. Sommigen van hen hadden de handen vastgebonden achter de rug, waardoor het lijkt alsof ze "geëxecuteerd" zijn door de terugtrekkende Russische troepen.

Vooral de beelden uit de stad Boetsja, bij Kiev, lokten internationale verontwaardiging uit. De Amerikaanse president Joe Biden heeft fel gereageerd en roept op tot "een proces oorlogsmisdaden" (zie video hieronder). Hij heeft de Russische president opnieuw een "oorlogsmisdadiger" genoemd. Biden is daarmee de zoveelste politieke leider die met afschuw reageert op de berichten uit Boetsja. 

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert ook vol afschuw op de beelden. "Wat we daar zagen zijn gruwelijke beelden, overduidelijke oorlogsmisdaden, bijna beestachtig gedrag", zegt De Croo aan VRTNWS (zie video hieronder). De Croo zegt dat alles nu gedocumenteerd moet worden en duidt op het belang van het werk van het Internationaal Strafhof in Den Haag. "Dit soort zaken moeten vervolgd worden. Niemand staat boven het internationaal recht." Of Poetin moet vervolgd worden, laat De Croo aan de aanklager over, maar "uiteindelijk is hier iemand verantwoordelijk voor".

Videospeler inladen...

Premier De Croo is niet de enige die het woord oorlogsmisdaden in de mond neemt en vraagt dat er een internationaal onderzoek komt. Hij verwijst naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat onderzoekt beschuldigingen van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Een maand geleden kondigde het Internationaal Strafhof al aan dat het officieel startte met een onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie in Oekraïne.

De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt bereid te zijn onderzoeksteams naar Oekraïne te sturen om op het terrein mee te helpen bewijsmateriaal te verzamelen over de vermeende oorlogsmisdaden in de regio rond Kiev. "De daders van deze afschuwelijke misdaden mogen niet ongestraft blijven", zegt Von der Leyen na een ontmoeting met de Oekraïense president Zelenski.

Europa bespreekt "met spoed" nieuwe sancties

De Europese Unie bespreekt "met spoed" nieuwe sancties tegen Moskou, zoals verschillende EU-landen eisen. Dat heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid van de EU, gezegd. De Europese Unie "veroordeelt in de duidelijkste bewoordingen de gemelde wreedheden, begaan door het Russische leger in verschillende bezette Oekraïense steden die nu bevrijd zijn", zegt Borrell.

Er wordt dus aan een nieuw Europees sanctiepakket gewerkt, maar de 27 lidstaten moeten zich wel allemaal achter nieuwe sancties scharen. Voor volgende week maandag staat een nieuwe vergadering gepland voor de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Voor eind april of begin mei staat een buitengewone top over het conflict in Oekraïne, de economische situatie en de Europese defensie gepland. 

Ook de Verenigde Staten willen meer sancties opleggen aan Rusland, dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Wat die sancties juist zullen inhouden is nog onduidelijk.

Een cameraploeg van persbureau AP kon de gruwel in en rond Boetsja zelf vaststellen. Bekijk hier de Journaalreportage over de gruweldaden die werden vastgesteld in de achtergelaten gebieden. Opgelet: lichamen van gedode burgers komen expliciet in beeld.

Videospeler inladen...

Meest gelezen