"Ja, je moet nog belastingen betalen": belastingdienst waarschuwt voor valse informatie over "erfdeel van 1,5 miljoen"

De Vlaamse Belastingdienst Vlabel waarschuwt voor een bericht dat op sociale media de ronde doet, waarin staat dat je recht hebt op een erfdeel van 1,5 miljoen euro en dat je nooit meer belastingen zou moeten betalen. Die informatie klopt voor alle duidelijkheid niet. Wie zijn belastingen niet betaalt, riskeert boetes en extra intresten achteraf. 

Het is een vreemd fenomeen dat opduikt. De Vlaamse Belastingdienst kreeg de voorbije maanden verschillende brieven waarin de briefschrijvers spreken van een zogenaamde "geboortetrust". Daarin zou op hun naam geld gespaard zijn en zo zouden ze nu recht hebben op een erfdeel van 1,5 miljoen euro. Als gevolg daarvan zouden ze nooit meer belastingen moeten betalen. Een bewering die volledig vals en foutief is, benadrukt Vlabel. 

De briefschrijvers spreken over een arrest van de "Hoge Raad van de Kinderen", dat hen recht zou geven op het erfdeel van 1,5 miljoen euro. Ze vragen de belastingdienst om de trust af te wikkelen, waardoor die nooit meer geld van hen kan eisen. En dat zou dan betekenen dat de briefschrijvers nooit meer belastingen zouden moeten betalen. 

Maar, zegt de Vlaamse Belastingdienst, de "Hoge Raad van de Kinderen" bestaat niet en er bestaat ook geen geboortetrust waar een verzekeringsmaatschappij geld zou hebben in gestort. Vlabel kreeg  wel verschillende brieven en waarschuwt nu voordat het fenomeen grotere proporties aanneemt, zoals dat eerder in Nederland gebeurde. Daar zijn vorig jaar 7.900 dergelijke brieven verstuurd.

De Belastingdienst wil mensen met de waarschuwing beschermen tegen mogelijke negatieve gevolgen, want door het niet (tijdig) betalen van belastingen, riskeren ze boetes en nalatigheidsintresten. Vlabel zoekt ook uit of het om een vorm van phishing of oplichting gaat, omdat de ontvangers van de brieven om allerlei identiteitsgegevens wordt gevraagd.

Meest gelezen