Technologie-ondernemer Elon Musk is de rijkste man op aarde.
(c) dpa-Zentralbild/dpa-pool

Elon Musk wordt grootste aandeelhouder van Twitter, aandeel wordt meteen kwart meer waard

Elon Musk, de topman van het autobedrijf Tesla en de rijkste man ter wereld, is de grootste aandeelhouder van Twitter geworden. Dat blijkt uit officiële documenten die vandaag zijn gepubliceerd. Hij heeft een belang van 9,2 procent genomen in het bedrijf, goed voor een waarde van 2,89 miljard dollar (2,63 miljard euro). Het Twitter-aandeel is daardoor met ruim 27 procent in waarde gestegen.

Elon Musk en Twitter hebben iets wat je een voorgeschiedenis zou kunnen noemen. Musk is een technologie-ondernemer en CEO van Tesla (de fabrikant van elektrische wagens) en de oprichter van het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zijn tweets zorgden al meermaals voor ophef. In 2018 en 2019 insinueerde Musk bijvoorbeeld op Twitter dat hij Tesla van de beurs zou halen. Het stuwde de prijzen van een Tesla-aandeel zo sterk de lucht in dat hem beursmanipulatie aangewreven werd.

Sindsdien worden sommige van Musks tweets nagelezen door juristen van Tesla. Dat kwam hij toen overeen met de Amerikaanse overheid - een deal waar hij nu weer onderuit probeert te raken. Toch zorgde de ondernemer in 2021 opnieuw voor ophef op de beurs, toen hij zijn Twittervolgers vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen moest verkopen.

Vrijheid van meningsuiting

Musk, die 80 miljoen volgers heeft, kent dus de kracht van Twitter, en hij voelt zich er als een vis in het water. En nu bezit hij er ook een stukje van. 

Volgens officiële documenten die vandaag gepubliceerd werden, kocht de Tesla-CEO al op 14 maart 73,5 miljoen Twitteraandelen, een investering van 2,89 miljard dollar (of zo’n 2,63 miljard euro). Dat pakket is goed voor zo’n 9,2 procent van alle aandelen. Ter vergelijking: Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter, bezit zelf maar zo’n 2,25 procent van de aandelen. 

Amper anderhalve week geleden, nadat hij de koop al had afgesloten, liet Musk zich nog kritisch uit over Twitter

Het aandeel van Twitter werd daardoor ruim 27 procent meer waard dan vrijdagavond bij het afsluiten van de beurs. Dat is de sterkste dagwinst sinds het aandeel in 2013 een notering kreeg op Wall Street.

Het is nog niet duidelijk wat Musks plannen zijn met zijn aandeel in het bedrijf. Amper anderhalve week geleden, dus nadat hij de koop had afgesloten maar nog vóór die bekend gemaakt werd, liet hij zich nog kritisch uit over het socialemediaplatform. Met enkele suggestieve vragen verweet hij Twitter de vrijheid van meningsuiting niet te respecteren.

"Aangezien Twitter in feite functioneert als een marktplaats, ondermijnt het fundamenteel de democratie als het niet zou voldoen aan de principes van de vrijheid van meningsuiting", klonk het onder andere. "Wat zou daaraan gedaan moeten worden?"

Toen een van zijn volgers hem daarop vroeg of hij een nieuw socialemediaplatform zou oprichten, antwoordde Musk dat hij “er serieus over nadenkt”. Maar zover zal het nu allicht niet meer komen.

Meest gelezen