Aangeslagen president Zelenski bezoekt Boetsja na bloedbad: “We zullen niet rusten tot we weten wie verantwoordelijk is”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zich maandag begeven naar Boetsja. Het regeringsleger heeft de nabij Kiev gelegen stad heroverd. Het Russisch leger wordt ervan beschuldigd een “slachting” onder de burgerbevolking te hebben aangericht.

debn
Bron: BELGA

LEES OOK. Kunnen gruwelbeelden uit Boetsja hét keerpunt zijn en NAVO meesleuren in oorlog?

“Elke dag wanneer onze strijders gebieden binnengaan en heroveren, ziet u wat er gebeurt”, zei het staatshoofd, gehuld in een kogelwerend vest en vergezeld door soldaten in een straat in Boetsja die bij de gevechten verwoest is.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN noemde Zelenski het “zeer belangrijk dat de pers aanwezig is”. “We willen tonen wat hier is gebeurd. Wat het Russische leger heeft gedaan. Wat de Russische Federatie in het vreedzame Oekraïne heeft gedaan. Het is belangrijk voor u te zien dat dit burgers waren”, zei de president aan verslaggevers.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Zelenski sprak in de stad met getuigen en slachtoffers. Vrouwen vertelden onder meer hoe ze verkracht werden door Russische soldaten. De Oekraïense president was duidelijk aangeslagen van wat hij zag en hoorde.

Hij zei er ook dat de Russen zich schuldig hebben gemaakt aan genocide en oorlogsmisdaden. “We zullen niet rusten tot we weten wie verantwoordelijk is voor de wreedheden in de regio’s rond Kiev.’ Hij noemt het “moeilijk onderhandelen wanneer we zien wat Rusland in Oekraïne aanricht”.

Eerder zei Zelenski al dat de moorden in Boetsja nu het beeld van Rusland zullen bepalen. Hij noemde de Russische soldaten ‘slachters’, ‘verkrachters’ en ‘moordenaars’. Hij vreest zelfs dat er nog ergere zaken aan het licht zullen komen.

LEES OOK. Gruweldaden in Oekraïne maken vredesoverleg nog moeilijker, maar er is geen andere optie

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

Belgisch premier Alexander De Croo liet eerder vandaag weten dat “de oorlogsmisdaden van het Russische leger in Boetsja niet onbestraft kunnen blijven”. En ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat via Twitter weten dat de Europese Unie een onderzoeksteam stuurt naar Boetsja “om de oorlogsmisdaden te staven”.

Vladimir Poetin noemde de beelden die verspreid zijn “een provocatie van Oekraïne” en zei dat de Verenigde Staten deze beelden besteld hebben om de reputatie van Rusland te schaden. Moskou ontkent dat het burgers heeft gedood.

Via Twitter laat de Amerikaanse VN-ambassadrice Linda Thomas-Greenfield maandag ook weten dat de Verenigde Staten een poging willen ondernemen om Rusland te laten schorsen uit de VN-Mensenrechtenraad. “We kunnen geen lidstaat in de VN-Mensenrechtenraad tolereren die alle principes die ons na aan het hart liggen, met de voeten veegt”, aldus Thomas-Greenfield.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER