Nu Antwerp en KV Mechelen zeker zijn van play-offs: hoe geraken zij in Europa?

Met nog één speeldag op de kalender zijn Antwerp en KV Mechelen al zeker van hun plaats, respectievelijk in de Champions’ play-offs en Europe play-offs. Hoe kunnen zij zich nu plaatsen voor Europees voetbal? Dat ontdek je in dit handig overzicht.

yala

Wanneer speelt Antwerp Europees?

Net als vorig seizoen zullen de nummers één tot en met vier van de reguliere competitie meestrijden in de Champions’ play-offs, de vervanger van Play-off 1. De puntendeling blijft behouden en de vier ploegen zullen het twee keer tegen elkaar opnemen. Antwerp kan op vier plaatsen eindigen in de Champions’ play-offs:

  • Eerste: landskampioen en rechtstreeks geplaatst voor de Champions League.
  • Tweede: derde voorronde van de Champions League.
  • Derde: derde voorronde van de Conference League.
  • Vierde: barrages tegen de winnaar van de Europe play-offs, de winnaar gaat naar de tweede voorronde van de Conference League.

Het wordt wel nog uitkijken naar de bekerfinale tussen AA Gent en Anderlecht. De bekerwinnaar speelt in principe de laatste voorronde van de Europa League, maar afhankelijk van zijn eindklassering in de competitie kunnen de Europese tickets nog doorschuiven:

  • Als de bekerwinnaar eerste of tweede eindigt, dan gaat de derde naar de Europa League en de vierde naar de Conference League.
  • Als de bekerwinnaar derde of vierde eindigt, dan komt er geen barragematch en krijgt de andere derde of vierde het hoogstgeplaatste ticket voor de Conference League.
  • Als de bekerwinnaar de Europe play-offs wint, dan komt er ook geen barragematch en is de vierde direct zeker van de tweede voorronde van de Conference League.
  • Als de bekerwinnaar in de Europe play-offs zit, maar die niet wint, dan verandert er niets aan de ticketverdeling.

Wanneer speelt KV Mechelen Europees?

De nummers vijf tot en met acht van de reguliere competitie spelen de Europe play-offs, de vervanger van Play-off 2. Net als in de Champions’ play-offs spelen de vier ploegen uit de Europe play-offs ook twee keer tegen elkaar en ook hier blijft de puntendeling behouden.

KV Mechelen moet sowieso de Europe play-offs winnen om kans te maken op een Europees ticket. Dan volgt er nog een barragewedstrijd tegen de nummer vier uit de Champions’ play-offs, tenzij de bekerwinnaar - Anderlecht of Gent - ook in de top vier geraakt. Dan wordt die barragewedstrijd niet meer gespeeld en is Malinwa automatisch zeker van de tweede voorronde van de Conference League.

De stand na speeldag 33: