©  EPA-EFE

Sterke Evenepoel moet nog sterkere Roglic voor zich dulden in proloog Ronde van het Baskenland

Primoz Roglic heeft de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma was in een proloog van 7,5 kilometer sneller dan onze landgenoot Remco Evenepoel en de Fransman Rémi Cavagna. Roglic start dinsdag in de leiderstrui, de bergtrui en de jongerentrui zijn voor Evenepoel.

Jonas Withouck

Primoz Roglic gaat in de Ronde van het Baskenland op zoek naar zijn derde eindzege. Hij kan daarvoor rekenen op de steun van de Deen Jonas Vingegaard en de Amerikaan Sepp Kuss. De grootste uitdagers van het gele blok van Jumbo-Visma? Naast Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) wordt het uitkijken naar onder meer David Gaudu, Alexandr Vlasov, Sergio Higuita, Adam Yates, Geraint Thomas en Carlos Rodriguez, die verraste in de Strade Bianche. Tadej Pogacar is er niet bij - hij koos voor Vlaamse klassiekers – en onder meer Alejandro Valverde en Brandon McNulty ontbreken wegens (onvoldoende hersteld van) ziekte.

Remco Evenepoel wilde met Quick-Step Alpha Vinyl minstens een rit winnen en op het podium van het eindklassement staan. “Hetzij ik, hetzij Julian Alaphilippe”, temperde Evenepoel de verwachtingen wel. “Ik zie dit eerder als derde week van mijn trainingskamp.” De openingsproloog van 7,5 kilometer was alvast een eerste mogelijkheid op ritwinst én de leiderstrui. Een proloog met enkele venijnige oplopende stroken, spek naar de bek van hardrijders met klimmersbenen.

De Franse tijdrijder Rémi Cavagna stond een hele tijd aan de leiding, maar er moesten toen nog heel wat favorieten aan hun proloog beginnen. Het was Remco Evenepoel die de tijd van zijn ploegmaat met liefst elf seconden van de tabellen veegde, maar Primoz Roglic reed nog vijf seconden sneller.

Uitslag:

1. Primoz Roglic 7,5 kilometer in 9’48”54

2. Remco Evenepoel 9’53”40

3. Rémi Cavagna 10’04”73

4. Geraint Thomas 10’06”01

5. Adam Yates 10’06”24

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen