Moldavische vluchtelingen verlaten leegstaande panden in Vilvoorde, dag voordat ze uitgezet zouden worden

Zo'n 50 Moldavische vluchtelingen die in enkele leegstaande panden in Vilvoorde verbleven, zijn daar vandaag vertrokken. Morgen zouden ze normaal gezien uit de panden gezet worden. Burgemeester Hans Bonte reageert opgelucht, maar is ook ongerust over de toekomst van de vluchtelingen.Ā 

Vanmiddag kreeg burgemeester Hans Bonte (Vooruit) bericht dat de panden effectief ontruimd zijn. ā€œEr was al enkele dagen en ook nog afgelopen weekend overleg tussen de lokale diensten, de politiediensten en Fedasil om de vluchtelingen duidelijk te maken dat ze niet konden blijven. Vanmiddag heb ik dan bericht gekregen dat de Moldavische groep de panden verlaten heeft", zegt Bonte.

Ik hoop niet dat we de komende dagen moeten vaststellen dat ze in handen zijn geraakt van huisjesmelkers
Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde (Vooruit)

De burgemeester is opgelucht, maar zijn gevoel is toch erg dubbel. ā€œIk ben opgelucht dat de groep niet meer moet verblijven in dergelijke krotten en dat we ook geen geweld hebben moeten toepassen om de panden te ontruimen", zegt Bonte. "Maar anderzijds ben ik ongerust over hun lot. Het lijkt of ze met de noorderzon verdwenen zijn. Misschien hebben ze zich verspreid. Ik hoop van harte dat de groep niet van de regen in de drup is terecht gekomen. Ik hoop niet dat we de komende dagen moeten vaststellen dat ze in handen zijn geraakt van huisjesmelkers of mensen met slechte bedoelingen.ā€Ā 

Humane aanpak

Bonte had de voorbije week contact met Fedasil en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, maar zij konden geen oplossing bieden om de vluchtelingen ergens op te vangen. ā€œHet ging om een heel diverse groep, het was echt een juridische kluwen. Maar ik ben toch gefrustreerd dat men dit niet op een deftige, georganiseerde manier aanpakt en hen tijdelijk op een humane manier kon opvangen", zegt Bonte.

De Vlaamse Waterweg is eigenaar van de leegstaande panden. Alles wordt nu voorbereid om de panden zo snel mogelijk te slopen.

Meest gelezen