©  BELGA

Tien jaar cel voor man die drugsvriend probeert te wurgen: “Dacht dat ik satan moest aanvallen”

Merksem -

De rechtbank in Antwerpen heeft een 22-jarige Roemeen tot tien jaar cel veroordeeld. Nadat ze samen cocaïne gebruikt hadden viel hij een vriend aan in Merksem. Het slachtoffer ligt zeven maanden later nog steeds met hersenschade in het ziekenhuis.

Sam Reyntjens

Getuigen hadden Damian M. (22) die zaterdag 11 september 2021 al geruime tijd zien ijsberen op het Burgemeester Jozef Nolfplein in Merksem. Toen de 37-jarige A. hem daar ging groeten met een ‘corona-vuistje’ ging Damian M. volledig door het lint. Hij gaf vuistslagen en greep zijn slachtoffer vast rond de nek. Dankzij enkele omstaanders kon A. kort ontkomen maar even verderop viel hij terug op de grond en viel Damian M. hem opnieuw aan. “Hij begon te stampen en te boksen, zelfs met zijn voetzool op het hoofd”, verklaarde een getuige aan de politie. Uiteindelijk konden getuigen de geweldenaar overmeesteren in afwachting van de politie.

De Roemeense man was zodanig van de wereld dat de politie aanvankelijk dacht dat hij psychische problemen had. Een dag later kon de jongeman verhoord worden. Hij vertelde het slachtoffer te kennen en zei dat ze samen cocaïne gebruikt hadden en alcohol dronken waarna hij naar eigen zeggen paranoia geworden was en hallucinaties kreeg. “Ik dacht dat ik deel uitmaakte van een experiment en dat hij me wou vermoorden, ik dacht dat ik ging opstijgen”, verklaarde M. “Ik dacht dat ik satan moest aanvallen door het hoofd van de slang plat te trappen. Alles voelde als een horrorfilm.”

Slachtoffer A. ligt zeven maanden na de feiten nog steeds in het ziekenhuis. Hij kon nog niet verhoord worden en heeft zware hersenschade. “De prognose is op heden eerder somber”, aldus de rechtbank. Dat de twee elkaar kenden wordt wel bevestigd door camerabeelden en gsm-onderzoek. Beiden hadden ook cocaïne in het bloed. Uit het psychiatrisch onderzoek van M. bleek geen majeure psychopathologie. Volgens de deskundige werden de paranoïde en het realiteitsverlies uitgelokt door het cocaïnegebruik.

De rechtbank bevond Damian M. schuldig aan poging tot doodslag en veroordeelde hem tot tien jaar opsluiting. Aan de bewindvoerder van het slachtoffer moet hij een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro betalen, een wetsdokter zal het slachtoffer verder moeten onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen