De Oekraïense president Volodimir Zelenski ©  AFP

Zelenski spreekt VN-Veiligheidsraad toe: “Al zeker 330 doden in Boetsja”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt dinsdag de VN-Veiligheidsraad toe. Dat heeft hij maandag gemeld in zijn dagelijkse videoboodschap. Zelenski ging ook in op het bloedbad in Boetsja. “Ik benadruk dat we het meest complete, transparante onderzoek willen, waarvan de resultaten door de hele internationale gemeenschap gekend zullen worden”, klinkt het.

jvh
Bron: BELGA

En volgens Zelenski zijn de burgerslachtoffers in Boetsja pas het topje van de ijsberg. “Er is al informatie dat het aantal slachtoffers misschien nog hoger ligt in Borodjanka en andere bevrijde steden”, zei de president in zijn videoboodschap. “In veel van de bevrijde districten van Kiev, Tsjernihiv en Soemi hebben de bezetters dingen gedaan die de lokale bevolking zelfs niet gezien heeft tijdens de nazibezetting 80 jaar geleden.”

Inmiddels zijn volgens de autoriteiten meer dan 330 lichamen van burgers geborgen in Boetsja, een stad ten noordwesten van Kiev. Zij zouden zijn gedood door terugtrekkende Russische militairen, sommigen met vastgebonden handen.

Het Kremlin ontkent in alle toonaarden dat het er iets mee te maken heeft en stelt dat Oekraïne de beelden heeft gemaakt als deel van een westers complot om Rusland zwart te maken. Het was dan ook Moskou die de VN-Veiligheidsraad verzocht opnieuw een vergadering bijeen te roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer