Wereld drijft investeringen in nucleair wapenarsenaal op; gestimuleerd door geopolitieke spanningen

De wereldmarkt voor nucleaire raketten en bommen zal binnen een periode van tien jaar een waarde van 126 miljard dollar overschrijden. Dat betekent een stijging met bijna 73 procent tegenover het begin van dit decennium. Dat staat in een rapport van Allied Market Research, waarin ook wordt benadrukt dat de Russische agressie in Oekraïne investeringen in militaire uitgaven stimuleert.

Bij het begin van dit decennium vertegenwoordigden investeringen in het nucleaire wapenarsenaal wereldwijd een waarde van bijna 73 miljard dollar. Toen had de sector echter af te rekenen met de impact van de uitbarsting van de coronapandemie.

Recordbudget

Die gezondheidscrisis deed vele regeringen immers beslissen om hun investeringen te herschikken om zich op de strijd tegen het virus COVID-19 te concentreren. Een aantal van die middelen werden onder meer bij de defensiesector weggehaald.

Maar door een toename van de geopolitieke wrijvingen en conflicten moet er volgens het rapport rekening mee worden gehouden dat de investeringen in het nucleaire wapenarsenaal de volgende jaren een sterke opstoot zullen vertonen. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit decennium een groei met 72,6 procent zal worden opgetekend. 

Opgemerkt wordt onder meer dat in de Verenigde Staten president Joe Biden recent aan het Congres nog een budget van 813 miljard dollar voor militaire uitgaven heeft gevraagd. Dat is een recordbedrag voor nationale defensie in vredestijd.

Dat budget zou bovendien prioriteit geven aan de modernisering van drie pijlers – onderzeeërs met ballistische raketten, bommenwerpers en landraketten – van het nucleaire arsenaal.

Kleine kernkoppen

Het rapport voorspelde verder dat de vraag naar kleine kernkoppen, die met behulp van vliegtuigen en raketten gemakkelijk kunnen worden ingezet, de volgende periode voor de sterkste groei zullen zorgen. Ballistische raketten die door duikboten kunnen worden gelanceerd namen bij het begin van dit decennium nog een kwart van de markt voor hun rekening.

De onderzoekers wijzen er nog op dat Noord-Amerika twee jaar geleden meer dan de helft van de totale budgetten voor het wereldwijde nucleaire wapenarsenaal voor zijn rekening nam, maar werpen anderzijds op dat de volgende jaren wellicht de snelste groei in de regio Asia-Pacific zal worden geregistreerd. Landen zoals India, Pakistan en China zullen hun nucleaire arsenalen immers verder willen versterken.

Er wordt anderzijds wel verwezen naar internationale verdragen die kernproeven ontmoedigen. “Dit zal de groei van de markt afremmen”, merkt Allied Market Research op.

“Deze verdragen zouden er moeten voor zorgen dat een groter aantal kernkoppen, onder meer in afwachting van een ontmanteling, zouden worden opgeslagen. Actieve wapens vertegenwoordigden twee jaar geleden nog meer dan twee derde van de totale investeringen.”

(lb)

Meer