Schaarste aan Cent Wafers dreigt: het verhaal van een koekje uit België dat naar Oekraïne verhuisde

Door de oorlog in Oekraïne dreigt een tekort aan Cent Wafers in België. Dat schrijft Het Nieuwsblad, maar bevestigt ook fabrikant Mondelez. Tot vorig jaar werd het koekje gemaakt in Herentals, maar nu ligt de fabriek in het noordoosten van Oekraïne - midden in oorlogsgebied dus. Hoe komt een Belgisch koekje uiteindelijk daar terecht?

Door de oorlog in Oekraïne dreigt een tekort aan Cent Wafers in ons land. "De huidige oorlog in Oekraïne heeft inderdaad impact op onze productleveringen in Europa, alsook België", laat fabrikant Mondelez weten in een schriftelijke reactie. "Mondelez International heeft in Oekraïne productiefaciliteiten die ook producten voor de Belgische markt produceren, waaronder inderdaad Cent Wafers. Gezien de huidige situatie in Oekraïne werden ook wij genoodzaakt om deze faciliteiten tot nader order te sluiten, met impact op de beschikbaarheid van onze producten in Europa, alsook België."

Lees: de fabriek, die tussen Soemi en Charkov ligt, is zwaar beschadigd, en intussen ook gesloten. 

Die fabriek in Oekraïne lag tot vorig jaar in... jawel, Herentals. Het koekje is van oorsprong dan ook een Belgisch koekje. Dat zit zo: de Cent Wafer werd in de jaren 1950 gelanceerd door de fabriek Biscuit Parein, weet Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad. "Het koekje zelf is wel wat ouder en is eigenlijk afgekeken van de Pennywafel van De Beukelaer."

Ook aan de naam kan je zien dat de Cent Wafer op de Pennywafel gebaseerd is. Het koekje van De Beukelaer dateert uit 1920 en kostte toen één penny per wafel. De penny werd door cent vervangen, en de Cent Wafer van concurrent Biscuit Parein was geboren. Alleen: een wafel kostte toen niet één, maar vijf cent. 

De Pennywafel bestaat nog steeds, maar het is uiteindelijk Cent Wafers dat hét succeskoekje werd. "De marketing, de rood-gele kleuren, dat was allemaal heel vooruitstrevend. Ook nu nog is het in ons land een van de koplopers in de koekenwereld."

Niet alleen Cent Wafers werd een groot succes. Parein stond ook aan de wieg van de beroemde Tuc-koekjes, de Cha-Cha of de Pim's.

In de jaren '60 fuseren de twee grote familiebedrijven samen tot General Biscuits om uiteindelijk jaren later - wanneer alle aandelen van de Belgische families verkocht zijn - in handen te komen van Mondelez.

"Zij maken de beslissing over de productie. Ze kijken naar de kosten-batenanalyse en op basis daarvan beslissen ze waar welk koekje gemaakt wordt. Ze hebben dan gekozen voor lageloonkostlanden, zoals Oekraïne of Slovenië." Zo geschiedde: de fabriek in Herentals verhuisde naar Oekraïne en ligt nu midden in oorlogsgebied. 

Veiligheid als hoogste prioriteit

"Onze eerste en hoogste prioriteit, zoals u kan begrijpen, blijft de veiligheid en nodige ondersteuning van onze collega’s in Oekraïne, samen met het zo goed mogelijk verzekeren van onze business continuïteit", vult Mondelez nog aan. 

Misschien kan Cent Wafers terugkeren naar Herentals

Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad

De fabrikant is ondertussen wel op zoek naar een oplossing: "We zijn momenteel binnen ons Europees fabrieksnetwerk aan het nagaan hoe de productie van Cent Wafers weer kan opgestart worden, en dit zal enige voorbereidingen en aanpassingen van de productie vereisen, waardoor er helaas tijdelijke out of stock in de winkelpunten kunnen zijn. Wij hopen dit zo snel mogelijk te verhelpen, maar verontschuldigen ons bij de consument voor deze situatie."

"Misschien kan Cent Wafers terugkeren naar Herentals", oppert De Lombaerde nog.

Meest gelezen