Lierse K. aanvaardt zware boete na bommetjes, voorzitter veroordeelt wangedrag: “Dit is crimineel en dom”

Lierse K. krijgt van de Pro League een boete van 10.000 euro opgelegd na de wantoestanden in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren van afgelopen vrijdag. Vanuit het geel-zwarte thuisvak werd er toen pyrotechnisch materiaal richting het uitvak, waar de Wase supporters zaten, gegooid. De zaak zal ook nog behandeld worden door de Belgische voetbalbond (KBVB). Lierse-voorzitter Luc Van Thillo veroordeelde het wangedrag van de hooligans in een open brief: “Naar kinderen en ouders zo’n bom gooien heeft niks te maken met voetbal, voetbalsfeer of hooliganisme. Laf is het!”

Thomas Franken, havg

LEES OOK. Vier op een rij voor Lierse tegen W-Beveren, maar match kwartier stilgelegd na wangedrag van supporters

In de tweede helft van Lierse K. - Waasland-Beveren werd pyrotechnisch materiaal naar de bezoekende supporters gelanceerd. Scheidsrechter Willems legde de partij gedurende een kwartier stil. Het zou om een verwerpelijke actie van enkele Utrecht-hooligans gaan.

Lorin Parys, de nieuwe CEO van de Pro League geeft uitleg bij de sanctie. “De reglementen van de Pro League bepalen dat een vergoeding van 10.000 euro wordt opgelegd bij tijdelijke stillegging van wedstrijden in 1B. De Pro League vordert daarom dit bedrag van Lierse K.”

“We waren de voorbije dagen in nauw contact met beide clubs”, gaat Parys verder. “We volgen de gezondheidstoestand van de Beverse fans op en evalueren met het management van Lierse K. de veiligheidsmaatregelen in en rond het stadion om op korte termijn striktere maatregelen toe te passen.”

Bij Lierse K. aanvaarden ze de boete zonder meer. “Dat is nu eenmaal het reglement als de wedstrijd wordt stilgelegd”, bevestigt Yorik Torreele, CEO van Lierse K. “De club wiens supporters verantwoordelijk zijn voor de incidenten betaalt dat bedrag. Dat zullen wij dan ook doen. We zijn van plan de schade te verhalen op iedereen die een rol heeft gespeeld bij dit incident ”

Boete van KBVB volgt nog

Lierse K. mag zich ook nog aan een andere boete mag verwachten. De boete van 10.000 euro is opgelegd door de Pro League, dat het protocol volgt, maar de zaak zal ook nog voorkomen bij de bevoegde instanties van de Belgische voetbalbond (KBVB).

Dat Utrecht-hooligans zich mengden onder de Lierse-supporters, klopt volgens Torreele. “Voor de wedstrijd waren die al geïdentificeerd door de politie en na de match zijn er nog enkele Utrecht-fans gearresteerd in het centrum van Lier. Wij zijn nu als club vooral bezig met de politie te ondersteunen in het zoeken naar overige daders. We bekijken ook intern en met de stad Lier welke maatregelen we nog kunnen treffen in de toekomst.”

Lierse K. veroordeelde na de wedstrijd de incidenten met klem in een statement op de sociale media. “Zulke incidenten zijn een familieclub als Lierse totaal onwaardig. De club zal alles in het werk stellen om samen met de veiligheidsdiensten de schuldigen hiervoor op te sporen. We wensen ook onze verontschuldigingen aan te bieden aan de meegereisde supporters van Waasland-Beveren.”

Open brief voorzitter

Maandag namiddag stuurde Luc Van Thillo, de voorzitter van Lierse K., nog een open brief uit.

“Onbegrijpelijk, triest, beschamend,.. Ik vind er de juiste woorden zelfs niet voor. Bij deze wil ik nogmaals onze verontschuldigingen aanbieden aan de schitterende supporters van Beveren, en wil ik ook aan iedereen die hinder ondervindt veel beterschap toewensen, na het gedrag van enkele criminelen die de naam supporter onwaardig zijn”, aldus Van Thillo, die diep geraakt is door de gebeurtenissen.

“Vragen die in me opkomen: Hoe kunnen we voorkomen dat dit niet meer gebeurt? Waarom nodigen sommigen Nederlandse mensen met een stadionverbod uit? Waar moeten we nu heen met de club? Wat doen we eigenlijk fout in de ogen van die gasten?”

 ©  BELGA

“Dit is geen sfeer maken, dit zijn zelfs geen loutere hooliganstreken… neen, dit is crimineel en dom. Naar kinderen en ouders zo’n bom gooien heeft niks te maken met voetbal, voetbalsfeer of hooliganisme. Laf is het!”

“De spijtige conclusie is dan dat die enkelen een enorme schade aanrichten. Eerst en vooral, spijtig genoeg, aan de onschuldige Beveren supporters. Maar evengoed ook aan de reputatie van hun eigen club.”

“Het geld dat we dit jaar al aan boetes hebben moeten betalen, en nu weer aan alle maatregelen die zullen moeten genomen worden, begint aanzienlijke vormen aan te nemen, en gaat dus ten koste van ons eigen sportief budget.”

“Hopelijk staan de zogezegde stoere jongens nu ook op, bieden ze hun verontschuldigingen aan de Beveren supporters aan en vergoeden ze alle slachtoffers. Dat zou de enige juiste en gepaste reactie nu zijn.”

LEES OOK. CEO Waasland-Beveren reageert aangeslagen na incidenten tegen Lierse: “Veiligheid was prioritair, niet de match”

MEER OVER Challenger Pro League

Meer sportnieuws