WoRMS Photo Gallery, 2022

Van Japanse twittermijt tot quarantainegarnaal: meer dan 2.000 nieuwe zeesoorten ontdekt in 2021

Wetenschappers hebben vorig jaar wereldwijd minstens 2.241 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt, waaronder de Japanse twittermijt, de quarantainegarnaal en zelfs een nieuwe walvissoort. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), dat het Wereldregister voor Mariene Soorten (WoRMS) bijhoudt.

Elk jaar ontdekken en beschrijven wetenschappers nog nieuwe soorten. In 2021 ging het wereldwijd over minstens 2.241 nieuwe zeedieren en –planten. Het Wereldregister voor Mariene Soorten houdt alle ontdekte zeesoorten nauwgezet bij en publiceert jaarlijks een top 10 van de meest opmerkelijke ontdekkingen. Dit jaar varieert de lijst van een extreem kleine mijt tot een nieuwe walvissoort.

De Quarantainegarnaal

De quarantainegarnaal (Periclimenaeus karantina) leeft teruggetrokken in sponzen en zakpijpen -andere zeedieren- omdat die een uitstekende schuilplaats vormen tegen roofdieren. Met de naam verwijzen de onderzoekers niet alleen naar de levensstijl van de garnaal, maar ook naar de voorbije quarantaineperiode door COVID-19 die gelijkliep met het publicatiemoment.

De quarantainegarnaal - WoRMS Photo Gallery, 2022

De Japanse twittermijt

Zo is er ook de Japanse twittermijt (Ameronothrus twitter) die nauwelijks 0,5 millimeter groot is. De mijt werd toevallig ontdekt door fotograaf en natuurliefhebber Takamasa Nemoto aan een scheepswerf in het Japanse Honshu. Hij had die dag weinig vis gevangen en daarom fotografeerde hij de mijten die rondkropen op de werf. De foto's plaatste hij daarna op Twitter. Een Japanse mijtenonderzoeker zag de beelden en concludeerde dat het om een nooit eerder beschreven soort ging.

De Japanse twittermijt - WoRMS Photo Gallery, 2022

Het is uitzonderlijk dat zulke ontdekkingen via Twitter gebeuren. Voor de twittermijt was er één ander geval. Onderzoekers van het Deense Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Kopenhagen identificeerden vorig jaar een nieuwe parasitaire schimmel via een tweet. De schimmel kreeg de toepasselijke naam "Troglomyces twitteri" en groeit rond de voortplantingsorganen van duizendpoten.

Nieuwe walvissoort: Ramari's spitssnuitdolfijn

Over naar een veel grotere nieuwe diersoort: Ramari's spitssnuitdolfijn. Het zeezoogdier, dat 5 meter lang is, werd ontdekt door de plaatselijke stam Ngāti Māhaki nadat een dood exemplaar aangespoeld was aan de westkust van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Met de naam "Ramari’s spitssnuitdolfijn" (Mesoplodon eueu) wordt hulde gebracht aan Ramari Stewart, de inheemse vrouw die de nieuwe walvissoort als eerste onderzocht. "'Ramari" betekent ook "een uitzonderlijke gebeurtenis" in Te Reo, de taal van de Maori. 

Onderzoekers kozen in 2021 nog andere opmerkelijke namen uit: de Jura Varkenssnuit Brokkelster, de Ballon Rugzakzeepissebed, de Keizerlijke Dumbo-octopus en de mandvormige coccolithofoor van Winter. Vanwege zijn grootte werd de Yokozuna Sumo gladkopvis vernoemd naar Japanse sumoworstelaars. De Japanse soortsnaam "Yokozuna Iwashi" verwijst naar de hoogste graad binnen deze sport, Yokozuna.

De Yokozuna Sumo gladkopvis - WoRMS Photo Gallery, 2022

De oceaan vormt een van de laatste gebieden op aarde waar we maar weinig over weten. Naar schatting zijn er nog ongeveer 1,5 miljoen niet ontdekte soorten in de wereldzeeën.

Meest gelezen