Recordaantal Vlamingen verandert van energieleverancier: waar moet je op letten als je energiecontracten vergelijkt?

Nog nooit hebben zoveel Vlamingen van energieleverancier gewisseld, leert het jaarrapport van de Vlaamse energieregulator (VREG). Maar waar moet je op letten als je overstapt naar een andere leverancier?

Door de hoge energieprijzen ruilen we onze energieleverancier veel vlotter in voor een concurrent. Volgens cijfers van de VREG, die De Tijd kon inkijken, hebben vorig jaar 760.000 Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier veranderd. Dat is een stijging van 6 procent tegenover het piekjaar 2019. Voor aardgas ligt het verloop nog hoger. Daar stapte 29 procent van de huishoudelijke klanten, of 570.000 gezinnen, naar een nieuwe leverancier over.

Zeer eenvoudig overstappen

In ons land kan je zeer eenvoudig overstappen naar een andere leverancier. Je hoeft enkel een contract aan te gaan bij de nieuwe leverancier. Die regelt vervolgens alles met je vorige leverancier. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Daarnaast zal je netbeheerder vragen om de meterstanden door te geven. Vervolgens zal je een eindafrekening van je vorige leverancier in de bus krijgen. Die leverancier mag je geen verbrekingsvergoeding aanrekenen.

Dankzij allerhande vergelijkingstools, waaronder mijnenergie.be, tariefchecker.be en de V-test, kan je in enkele muisklikken te weten komen bij welke leverancier je de goedkoopste tarieven krijgt.

Maar waar moet je juist op letten? Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan of het voorgestelde tarief al dan niet gepaard gaat met een korting. Zo’n korting kan bijvoorbeeld van beperkte duur zijn, waardoor het energiecontract na afloop van die korting duurder kan zijn dat van bepaalde concurrenten. Je bent natuurlijk vrij om opnieuw over te stappen naar een ander leverancier zodra je niet langer in aanmerking komt voor de korting. Tot voor kort kon je enkel bij de commerciële vergelijkingssites kortingen zien. Nu is dat ook mogelijk bij de V-test.

Je krijgt niet altijd alle formules te zien

Hou er ook rekening mee dat je niet bij alle vergelijkingssites alle mogelijke formules te zien krijgt. Dat komt bijvoorbeeld omdat de leveranciers bepaalde formules niet langer willen promoten, waardoor ze aan de (commerciële) vergelijkingssites vragen om die te schrappen uit hun vergelijkingen. Ze zijn wel verplicht om al hun formules te delen met de overheid. Dat betekent dat je normaal alle beschikbare formules te zien krijgt bij de V-test.

Vergeet ook niet dat commerciële vergelijkingssites soms beslissen om enkel leveranciers te tonen waarmee ze een overeenkomst hebben. In dat geval krijgen ze bijvoorbeeld een commissie per contract dat via hun site wordt afgesloten. Andere sites geven die leveranciers een prominentere plaats op de site. Doorgaans krijg je wel de optie om de energiecontracten te rangschikken op basis van het tarief.

Tot slot kan je voor eenzelfde contract uiteenlopende tarieven te zien krijgen op de verschillende sites. Een vergelijkingssite kan bijvoorbeeld een overeenkomst met een leveranciers gesloten hebben om extra kortingen te krijgen. Ook de manier waarop bepaalde kortingen in de prijs worden verrekend, kunnen een impact hebben op het uiteindelijke tarief dat je op de vergelijkingssites te zien krijgt.

Kijk ook naar het type contract. Door de fors gestegen energieprijzen vind je nu voornamelijk contracten met een variabel tarief op de markt. Als de groothandelsprijzen verder stijgen op de internationale markten, riskeren de aanbieders immers hun broek te scheuren bij een vast contract. Ze kunnen dan de gestegen energieprijzen niet doorrekenen aan de eindgebruiker.

(mah)

Meer